Kuchyňa Lidla

Ako grilovať zdravo?

Blog

Ako grilovať zdravo?

Niekoľko základných pravidiel, aby grilované jedlá boli nielen chutné, ale aj zdravé:

  • Čistý gril – pred každým použitím treba rošt dobre vyčistiť, pretože prípadné nečistoty môžu byť zdrojom otravy alebo môžu pokaziť chuť jedla.
  • Negrilujeme mrazené ani čiastočne rozmrazené potraviny.
  • Negrilujeme potraviny ošetrené dusičnanmi – tie sa vplyvom vysokej teploty rozkladajú a uvoľňujú karcinogénne nitrozamíny.
  • Mastné potraviny grilujeme na grilovacích táckach – tuk kvapkajúci na rozžeravené uhlie uvoľňuje škodlivé látky - aromatické uhľovodíky, tzv. polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU).
  • Na grilovanie nepoužívame vyzreté ani údené mäso.
  • Na rozpaľovanie používame prírodné podpaľovače, ktoré zhoria úplne a bez zápachu - mäso tak nenasiakne pachom a škodlivými látkami.
  • Podpaľovače počas grilovania už nepridávame.
  • Ako podpaľovače nepoužívame benzín a oleje - uvoľňujú škodlivé plyny, ktoré môžu preniknúť do jedla.

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter