Kuchyňa Lidla

Ako pripraviť sushi?

Blog

Ako pripraviť sushi?

Sushi je japonské jedlo, ktorého hlavnou súčasťou je ryža ochutená ryžovým octom. Sushi je však aj umením, pretože japonské jedlo vyniká nielen výbornou chuťou, ale aj vzhľadom. Samotná príprava sushi je výzvou a zároveň dobrou zábavou. Chceli by sme vám krok za krokom ukázať, ako si doma pripravíte maki sushi.

Maki sushi je základným druhom sushi. Má tvar rolky, ktorá je naplnená ryžou, rybou, nakrájanou zeleninou a pod. Aby rolka držala pohromade, je obalená v morskej riase nori. Maki sushi sa konzumuje nakrájané na kúsky, namáčané v sójovej omáčke alebo wasabi paste.

Maki sushi krok za krokom

Na prípravu 3 roliek, približne 20 kusov maki sushi budeme potrebovať

  • 300 g ryže na sushi

Zmes awase-zu

  • 60 ml ryžového octu
  • 10 g morskej soli
  • 60 g trstinového cukru

Náplň

  • plátky alebo kúsky čerstvých alebo údených rýb: lososa, morského vlka, tuniaka, makrely, pražmy
  • surimi krabie tyčinky
  • avokádo
  • uhorka
  • paprika
  • reďkovka
  • lahôdková cibuľka
  • čerstvá pažítka
  • lososový tatarák
  • vajíčková omeleta
  • krevety alebo kúsky zeleniny v tempure
  • majonéza alebo smotanová nátierka Pilos
  • pasta wasabi

Servírujeme

  • so sójovou omáčkou
  • nakladaným zázvorom
  • wasabi pastou
     

Začíname od ryže

Základnou surovinou sushi je ryža, preto je nevyhnutné venovať jej príprave dostatočnú pozornosť.

Ryžu najskôr namočíme na 30 – 60 minút do studenej vody. Potom vodu vymeníme a rukou pomalými krúživými pohybmi miešame. Postup opakujeme, kým nie je voda úplne číra. Ryžu scedíme pomocou sitka.

Ryžu varíme podľa pokynov na obale. Keď je ryža uvarená, pridáme zmes awase-zu, t. j. zmes ryžového octu, cukru a soli. Zmes zohrejeme, aby sa kryštáliky dôkladne rozpustili a necháme vychladnúť. Awase-zu zmes lejeme do misky s ryžou cez drevenú alebo keramickú lopatku a rovnomerne ju votrieme do ryže. Aby zostala ryža pekne lesklá, je potrebné ju rýchlo ochladiť. Pripravená ryža je mierne lepivá a má sladko-kyslú chuť.

Kým začneme s prípravou sushi, necháme ryžu odpočívať prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla.

Potom, ako sme pripravili ryžu, pokračujeme výrobou sushi:

Lososa nakrájame na 0,5 cm tenké plátky, uhorku, avokádo, papriku na tenké prúžky, surimi tyčinky môžeme rozrezať na polovice.

Na bambusovú podložku položíme riasu nori lesklou stranou nadol. Namočíme si ruky v awase-zu, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. Ryžu rovnomerne roztláčame prstami na riasu, pričom v hornej a spodnej časti necháme voľný asi 2 cm široký pás. Tieto potrieme pred rolovaním trochou awase-zu, ktorá slúži ako lepidlo (viď obr.).

Na 1/3 ryže rozotrieme majonézu, prípadne smotanovú nátierku alebo wasabi pastu. Na ňu poukladáme pripravené suroviny: lososa, surimi tyčinky, avokádo, uhorkou, papriku, vajíčkovú omeletu, a pod. - vašej fantázii sa medze nekladú.

Pomocou bambusovej podložky rolujeme riasu smerom od seba. Občas pritlačíme, aby sa nám sushi rolka nerozpadla (viď obr.). Sushi rolujeme vždy od konca, pri ktorom sú uložené suroviny.

Vzniknutú rolku krájame ostrým nožom, ktorý môžeme namáčať vo vode. Kúsky sushi by mali byť rovnako široké (asi 1,5 cm).

 

Komentáre (6)

zrušiť
  • Katik

    Katik
    pridané pred 209 dňami
    Ako komu chutí, ja podľa tohto receptu robím stále a zatiaľ sa všetci toho nevedeli dojesť ;) neviem si to predstaviť menej sladkokyslé :)

    odpoveď

  • Cukor

    Cukor
    pridané pred 242 dňami
    Recept pekny, ale prilis vela cukru. Bolo to az neprijemne sladke. Staci aj polovica..

    odpoveď

  • Laszlo

    Laszlo
    pridané pred 232 dňami
    Suhlasim, tiez sa mi zdalo moc, dal som polovicu a stacilo.

  • Hosť

    Hosť
    pridané pred 409 dňami
    celkom dobrééééééééééééééé

    odpoveď

  • Ludovits

    Ludovits
    pridané pred 540 dňami
    toto by chcelo video...

    odpoveď

  • Michal Mikšík

    Michal Mikšík
    pridané pred 582 dňami
    Co takto nabuduce pre zmenu masove sushi? https://www.youtube.com/watch?v=K1cNRSYcd-g

    odpoveď

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter