Kuchyňa Lidla

Kotlíky

Blog

Kotlíky

Maďarský kotlík

V maďarskom kotlíku môžeme nad plameňom pripraviť veľa jedál - guláš, polievky, lečo... Môžeme v ňom variť nielen počas teplých letných večerov, ale aj chladných zimných dní.

  • Štandardný maďarský kotlík je vyrobený zo zliatiny alebo z vysokokvalitnej nerezovej ocele.
  • Je zavesený nad ohňom na charakteristickej trojnožke.
  • Jedlá sa v ňom pripravujú bez pokrievky.
  • Má charakteristické vlastnosti, vďaka ktorým rovnomerne rozvádza a udržuje teplo.
  • Je ideálny na prípravu jedál, na ktoré potrebujeme v domácnosti len jeden hrniec.
  • Týmto spôsobom pripravené jedlá majú výnimočnú chuť a vôňu, ktorú nikdy nezískame varením v obyčajnom hrnci.
  • Rýchlosť varenia záleží od toho, aký silný máme plameň a tiež od výšky kotlíka umiestnenia kotlíka nad ohňom.
  • Plameň by nemal byť veľmi silný, aby sa nám jedlo nepripálilo.
  • Nesmieme zabudnúť zaobstarať si dostatočné množstvo tekutín na podlievanie (napr. voda, vývar, pivo, víno)
  • Pri varení môžeme vyskúšať do kotlíka pridať niečo z prírody – napr. kôru zo stromov, borovicové ihličie alebo šupky z cesnaku, ktoré dodajú jedlu netradičnú chuť.

Liatinový kotol, tzv. poľovnícky

Kotlík bol prenosnou kuchyňou pre všetkých tých, ktorí holdovali vandrovnému spôsobu života, napr. pastierom. Jedlá z neho sú však také chutné a jedinečné, že ho používame aj my, ktorým sa viac páči usadlý spôsob života.

  • Kotlík je vyrobený zo zliatiny.
  • Potraviny, ktoré v ňom chceme dusiť, ukladáme do vrstiev.
  • Kotlík uzatvárame špeciálnou pokrievkou a dáme priamo nad zapálené ohnisko.
  • Pred vložením potravín môžeme vystlať vnútro kotlíka listami kapusty, ktoré budú chrániť potraviny pred pripálením.
  • Takýto kotlík sa hodí ideálne na prípravu zapekanej kyslej kapusty so slaninou a zemiakmi.
  • V kotlíku možno dusiť aj jahňacie alebo hovädzie mäso či divinu.

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter