Kuchyňa Lidla

Netradičná morka

Blog

Netradičná morka

Vedeli ste, že morka domáca je po pštrosovi najväčší domestikovaný vták a zároveň jeden z mála živočíchov, ktorý k nám „priletel“ z ďalekej Ameriky? Ich predchodcovia sa na Zemi objavili už pred viac ako 10 miliónmi rokov. Morky sa chovajú predovšetkým na mäso, no niekde sa využíva aj ich perie, trus a výnimočne vajcia. Najväčšiu spotrebu morčacieho mäsa majú jednoznačne Američania, a to nie náhodou. V USA sa totiž pečená morka stala tradičným americkým jedlom na Deň vďakyvzdania, ktorý sa každý rok oslavuje štvrtý novembrový štvrtok. V tento deň nechýba voňavá pečená morka v žiadnej americkej domácnosti. V Európe sa začala história moriek písať v 16. storočí, keď táto hydina prvýkrát dorazila k brehom Veľkej Británie. Ľudia nepoznali jej pôvod, a tak pre ňu vymýšľali rôzne pomenovania. Angličania si mysleli, že pochádza z Turecka, a začali jej hovoriť turkey. Francúzi zase tipovali, že je z Indie, a pomenovali ju dinde. V jej domovine – Mexiku jej však nepovedia inak ako pavo alebo guajolote. Do našich končín zablúdili morky až koncom 18. storočia a ich chov sa naplno rozbehol po roku 1945. 

Pečená morka s cuketou a baklažánom

Morčacie mäso patrí medzi jedno z najzdravších mias, napriek tomu ho jeme prekvapujúco málo – len asi 2 kilogramy ročne. V obchodoch pritom počas celého roku dostať morku v celku aj naporciovanú na jednotlivé časti. Mäso zo stehna je tmavšie a pevnejšie a chuťou pripomína zverinu. Morčacie prsia sa skladajú z väčšieho a menšieho svalu, sú krehké a takmer bez tuku a vďaka svojej jemnosti pripomínajú teľacie mäso. Receptov na prípravu morky existuje neúrekom. Morka je vynikajúca pečená v celku s plnkou alebo bez plnky. Z vykostenej hornej časti stehna pripravíte rolády a závitky. Mäso nakrájané na kocky môžete použiť do gulášov a mleté do burgerov. Prsia sú skvelé na minútky a z krídel zase uvaríte voňavý vývar. Jednoducho, morka sa v kuchyni nestratí. Teraz však vyskúšajte, ako netradične chutí Marcelova pečená morka s korením karí, podávaná s restovanou cuketou a baklažánom. Prajeme vám dobrú chuť. 

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistruj sa

Newsletter