0

Pečieme s gaštanovým pyré

Aká by to bola jeseň bez gaštanov? Hádam žiadna, pretože gaštany k nej jednoducho patria. Pýtate sa, kde sa u nás táto jesenná dobrota vzala? Gaštan jedlý pochádza zo Stredomoria a severnej Afriky, odkiaľ sa postupne dostal do našich končín. Podľa archeologických výskumov dokonca rástol už počas bronzovej doby. Jedlé gaštany na rozdiel od príbuzných orechov majú nízky obsah tuku, vďaka čomu patria medzi maškrty, ktoré si môžete vychutnať do sýtosti bez výčitiek. Obsahujú aj veľa škrobu podobne ako zemiaky a kukurica a sú zdrojom viacerých minerálov a vitamínov. Môžu sa z nich tešiť aj celiatici, pretože neobsahujú lepok. Najchutnejšie sú len tak upečené doma na plechu alebo kúpené v stánku v meste. Gaštany však nemusíte piecť iba samotné, môžete ich skúsiť pridať k bravčovému, kuraciemu či hovädziemu mäsu a skvelé sú aj v omáčkach alebo v plnkách. A to najlepšie na záver! Gaštany a z nich vyrobené gaštanové pyré sa výborne hodia do dezertov, zákuskov, koláčikov a rolád od výmyslu sveta. Ak ste už dávno žiadnu pochúťku z gaštanov nemali, teraz si môžete vďaka Veronike upiecť skvelú gaštanovú tortu s višňami v rume. Navyše, bez obáv ju môžu ochutnať aj celiatici, pretože neobsahuje múku. Tak čo, osladíte si s nami jeseň?

Gaštanová torta s višňami v rume

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať