Kuchyňa Lidla

Pozrime sa do vinice

Blog

Pozrime sa do vinice

Vinica je pozemok, na ktorom sa pestuje vínna réva. Hrozno z vinice sa dá použiť na priamu spotrebu ako stolové hrozno, alebo sa môže ďalej spracovávať na výrobu vína.

Rozdielnosť a kvalita viníc je ovplyvnená nasledujúcimi faktormi:

  • Kvalita pôdy – každá pôda je iná z pohľadu jej zloženia, obsahu a druhov minerálov a tiež ďalším chemickým zložením. Každá odroda vína preferuje iný typ pôdy.
  • Podnebie – rôzne odrody vínnej révy vyžadujú rôzne podmienky, niektoré majú radšej chladné podnebie, iné zase potrebujú skôr teplé.
  • Nadmorská výška – v závislosti od nadmorskej výšky sa mení množstvo a intenzita slnečného žiarenia.
  • Prítomnosť vody – každá vínna réva potrebuje pre svoj rast dostatok vody.

Vo svete existuje veľa vinárskych oblastí bohatých na vinice, ale za vinársku veľmoc v pestovaní a výrobe vína považujeme Francúzsko. Či už na základe historických dôvodov alebo vďaka ideálnym klimatickým podmienkam a odrodovej skladbe vo viniciach. Vinice vo Francúzsku sa nachádzajú po celej krajine od severu až na juh. Návšteva viníc a vinárstiev vo Francúzsku je skvelý zážitok, po ktorom určite vaša láska k vínu nadobudne úplne nový rozmer.

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter