Kuchyňa Lidla

Steak pre gurmánov

Blog

Steak pre gurmánov

Dnes sa vydáme na návštevu do írskej kuchyne. Jej základom sú čerstvé suroviny, ktoré sú darom miestnej prírody. Íri sú predovšetkým veľkí milovníci mäsa. Zelené pastviny a morské pobrežie im poskytujú prísun kvalitného hovädzieho, jahňacieho či bravčového mäsa a tiež rýb a morských plodov. Írske mäso je dokonca považované za najlepšie európske mäso. Ďalšou obľúbenou potravinou sú zemiaky, ktoré sa v Írsku pestujú už od 16. storočia. Typickými jedlami sú Irish stew – dusené mäso so zeleninou, Colcannon – zemiaková kaša s kapustou alebo kelom a Dublin coddle – polievka pripomínajúca guláš. Že sa vám zdá írska kuchyňa podobná slovenskej? Nemýlite sa. No na rozdiel od našej sa v nej stretnete aj s originálnymi steakmi z írskeho hovädzieho mäsa tej najvyššej kvality, ktoré sú od chovu dobytka až po expedíciu spracovávané na miestnych farmách.

Roštenka so šalátom s orechmi a hroznom

Najznámejším írskym steakom je práve striploin, tiež označovaný ako New York Strip. Je to steak z nízkej roštenky a pre svoju chuť si získal srdcia milovníkov gastronómie po celom svete. Pýtate sa, čo je na ňom také skvelé? Sval, z ktorého pochádza, nie je počas života zvieraťa príliš aktívny a vďaka tomu je jeho mäso jemné. Svoju intenzívnu chuť dosahuje aj tým, že zreje 21 dní a až potom sa dostane k zákazníkovi. V našej ponuke sa stretnete aj s jeho „bratom“ – Irish Rib Eye steakom pochádzajúcim z hornej časti vysokej roštenky. Obsahuje o niečo viac vnútorného tuku, ktorý pri dôkladnom opekaní skaramelizuje a zvýrazní jeho chuť. Že už sa neviete dočkať ďalšieho steaku na vašom tanieri? Vďaka Marcelovi môžete mať na stole jeden delikátny s vynikajúcim šalátom takmer za okamih. Stačí sa len pustiť do varenia.

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter