0

Víno a syr – dokonalý pár

Je všeobecne známe, že syr je jedna z najlepších chuťoviek, ktoré sa hodia k vínu. Stáročná tradícia syrových doštičiek alebo tanierov, ktorá má svoje korene v tradičnej pohostinosti kultúr Stredomoria, je dnes praktizovaná po celom svete. A hoci podávanie syrov s vínom je samozrejmosťou, výber správneho syra k danému vínu nemusí byť taký jednoduchý. Samozrejme existujú niektoré všeobecné zásady, ktoré nám výber môžu uľahčiť. Dôležité je však si zapamätať, že v párovaní vín so syrmi, rovnako ako v iných oblastiach kulinárneho umenia, najdôležitejší je subjektívny chuťový pocit.

- Čerstvé nesolené syry sa najlepšie hodia k vínam bielym, ľahkým a s plnou v chuťou.

- Čerstvé slané syry sa ideálne hodia k ľahkým červeným vínam, málo trieslovým a s ovocným buketom.

- Mäkké, rozplývajúce plesňové syry napr. camembert a brie sa hodia k aromatickým, trieslovým červeným vínam a k bielym vínam.

- Tvrdé plesňové syry ako je gorgonzola alebo roquefort harmonizujú s chuťou červených vín s vyšším obsahom alkoholu a výrazným buetom. K nim vyberáme vína najviac aromatické a s intenzívnou chuťou. Ideálne sa hodia ku sladkým a ťažkým vínam ako je napr. portské. Tiež tokajské víno alebo biele dezertové zo sušených hrozien sa k nim bude vynikajúco hodiť.

- Tvrdé syry sú zvyčajne vhodnejšie k červeným vínam. Čím viac je kompaktná hmota syra, tým viac sa k nemu budú hodiť vína trieslové s intenzívnou chuťou. K takýmto vínam ako Barolo alebo Cabernet Sauvignon budú sa hodiť syry typu gouda alebo cheddar. Avšak, treba byť opatrný pri kombinovaní vína so syrmi s intenzívnou chuťou – môžu nám totiž zatieniť chuť vína.

- Ku kozím syrom treba vyberať syra podľa stupňa zrelosti. Mladé a čerstvé syry sa lepšie hodia k ľahkým bielym vínam, zatiaľ čo zrelé kozie syry ladia s červenými vínami bohatými na arómu.

- Ovčie syry je dobré kombinovať so sladkými vínami.

- Bezpečná metóda kombinovania často spočíva v spájaní syrov s vínami pochádzajúcimi z rovnakého regiónu alebo podobnej chuti napr. ovocnej alebo bylinnej.

- Pri kombinovaní vína so syrmi, sa treba riadiť nielen chuťou, ale tiež štruktúrou. Šumivé vína vďaka oxidu uhličitému a vysokej kyslosti sa budú hodiť k tučným syrom s bielou plesňou, ktoré svojou váhou vyrovnajú ich ľahkosť.

- Pri podávaní syrov treba tiež pamätať na ich teplotu – syry treba vybrať z chladničky asi hodinu pred podávaním. Pri izbovej teplote syry získajú správnu konzistenciu, intenzívnejšiu arómu a lepšiu chuť, a tak budú lepšie ladiť s vínami.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať