Kuchyňa Lidla

Víno v dúhových farbách

Blog

Víno v dúhových farbách

Biele, červené a ružové – to sú farby vína, ktoré vám dokáže vymenovať asi každý človek, ktorého by ste sa spýtali. Vedeli ste však, že existujú aj vína v iných, dosť atypických farbách?

Vo francúzskej vinárskej oblasti Cahors sa vyrába víno, ktoré má čiernu farbu. V skutočnosti je to však silno koncentrované červené víno, ktoré je tak tmavé, že sa môže na prvý pohľad zdať až čierne. Aby čierne víno bolo ešte viac čierne, niektorí vinári do neho pridávajú sušené hrozienka. Toto víno sa používa hlavne pre kupáž (sceľovanie vína), čo je termín pre miešanie niekoľkých odrôd vína.

V centrálnej časti Francúzska a na západnom pobreží severnej Afriky sa vyrába víno, ktoré je šedé. Aj keď má toto víno veľmi jemnú farbu so šedým nádychom, je klasifikované ako ružové. Počas svojho pobytu v Nohant si toto víno obľúbil aj známy skladateľ Frédéric Chopin.

Toto ale nie sú všetky výnimočné vína. Vo vínnej farebnej škále môžete nájsť tiež žlté, oranžové a dokonca aj zelené vína.

To posledné sa vyrába v Portugalsku. V skutočnosti nie je zelené, len je tak pomenované. Toto označenie je určené pre mladé a svieže víno. Ide o ľahké, zväčša šumivé víno, ktoré sa podáva veľmi vychladené.

Žlté vína majú jantárový odtieň a patria k zriedkavo sa vyskytujúcim, drahým francúzskym vínam. Pred mnohými rokmi si vinári všimli, že ak sud nenaplnia až po okraj, na povrchu sa rozvinie povlak z droždia, ktorý chráni víno pred oxidáciou a kvasením. Vďaka tomu môže byť víno skladované až 6 rokov. Oranžové vína vďačia za svoju čajovú farbu muštu, ktorý má dlhší kontakt s farbivom šupky bieleho hrozna. Toto biele víno sa vyrába rovnaným spôsobom ako červené. Na rozdiel od zelených vín, dominujú v oranžových vínach ťažké medové a korenené chute.

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter