Kuchyňa Lidla

Voňavé karí

Blog

Voňavé karí

Privoňajte k nemu, nachvíľu oči zavrite a budete sa cítiť ako na Ďalekom východe. Práve India je krajina, odkiaľ obľúbené korenie karí pochádza. Táto výrazná zmes korenín dokonale odzrkadľuje farbu a chuť tejto exotickej krajiny. Karí dokáže každé jedlo nielen krásne zafarbiť a rozvoňať, ale zároveň prospieva zdraviu. Zloženie tejto žltej korenistej zmesi je veľmi premenlivé. V rôznych častiach Indie má rôznu príchuť. Na severe je skôr jemnejšia a na juhu, naopak, poriadne ostrá. No všetky zmesi spája to, že každá z nich obsahuje minimálne kurkumu, čierne korenie, štipľavé papričky, kardamóm, zázvor, rascu a muškátový oriešok. No vedeli ste, že nie je karí ako karí? Pýtate sa prečo? Pretože pod názvom karí sa v skutočnosti skrývajú tri odlišné veci. Karí bolo pôvodne len jedlo z južnej a juhovýchodnej Ázie. Pripravovalo sa z mäsa, rýb, plodov mora a zeleniny ochutených omáčkou zo zmesi korenín. Táto koreninová zmes sa v Indii pôvodne nazývala masala a jej premenovanie na karí majú na svedomí kolonizátori z Anglicka, ktorí vďaka nemu od 18. storočia prinášali domov chuť vynikajúcej indickej kuchyne. Angličania sa tak týmto omylom postarali o druhý význam slova karí. A do tretice je karí aj rastlina, konkrétne opadavý ázijský strom. Jeho aromatické listy sa takisto používajú v indickej kuchyni a dodávajú jedlám citrónovú až horkastú príchuť. Nemusia však byť súčasťou korenia karí. Ak sme vám dnes urobili chuť na voňavé karí, môžete sa s nami preniesť do Orientu a pripraviť si doma niektorý z našich vynikajúcich karí receptov. 

Kuracie karí s basmati ryžou

Pečené bravčové s feniklom a karí korením

Morčacie karí s karamelizovaným ananásom

Komentáre (0)

zrušiť

zobraziť menej

Newsletter
Zaregistruj sa