Kuchyňa Lidla

Avokádo

Avokádo rastie na stromoch. Má hruškovitý tvar. Farba kože závisí od odrody. Najčastejšie sa stretávame s druhmi, ktoré majú tmavozelenú kožu. Dužina avokáda je žlto-zelená. Stred skrýva veľkú hnedú kôstku. Avokádo je považované za jednokôstkovú bobuľovinu. Chutí jemne orechovo. Avokádo dozrieva až po odtrhnutí zo stromu. Skladuje sa pri izbovej teplote.

Ako ho konzumovať?

Avokádo sa najčastejšie používa v mexickej kuchyni. Najpopulárnejším jedlom vytvoreným na báze avokáda je salsa – guacamole. Je vhodné do šalátov alebo ako nátierka. Výborne chutí aj samotné, ochutené soľou a mletým čiernym korením.

Aké má vlastnosti?

Hovorí sa, že spomedzi bežne vyskytujúcich sa ovocí, je to ovocie s najvyšším obsahom kalórií. Napriek tomu obsahuje množstvo výživných látok. Tuky, ktoré sú obsiahnuté v avokáde, sú ľahko stráviteľné. Vzhľadom na obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré znižujú hladinu cholesterolu, sa avokádo odporúča používať ako maslo hlavne osobám, u ktorých sa prejavuje kôrnatenie tepien alebo trpia vysokým tlakom. Tuky v avokáde pozitívne vplývajú aj na prácu mozgu a predchádzajú Alzheimerovej chorobe.

Avokádo je bohaté na vitamíny C, E a B6. Ten posledný, priaznivo vplýva na organizmus žien v prvých týždňoch tehotenstva, pretože zmierňuje ranné nevoľnosti. Vitamín C a E sú antioxidantmi, teda podporujú obranný mechanizmus na bunkovej úrovni.

 

Nutričné hodnoty v 100 g avokáda:

• Energetická hodnota – 221 kcal

• Bielkoviny – 1,9 g

• Cukry – 0,4 g

• Tuky – 23,5 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter