Kuchyňa Lidla

Chren

Chren je viacročná, mrazuvzdorná rastlina z čeľade kapustovitých. Bol známy už v starovekom Egypte a Ríme, kde bol cenený vzhľadom na svoje konzervačné vlastnosti. Do Európy sa dostal až v 12. storočí.

Ako si vyberať?

Koreň chrenu je dlhý, mäsitý, so svetložltou farbou a po prekrojení je biely. Pri kúpe chrenu je potrebné vyberať kúsky, ktoré sú tvrdé, bez škvŕn, drevnatých častí, výhonkov a zazelenaní. Koreň by mal mať hrúbku v priemere 2,5 cm a dĺžku od 25 cm. Kvalitný chren by mal byť ostrý a bez horkej chuti.

Ako ho konzumovať?

Chren natenko ošúpeme z vrchnej vrstvy, následne mixujeme alebo postrúhame na strúhadle. Koreň chrenu je ochucovadlo, preto ho používame v malom množstve. Pri konzumácii chrenu v surovom stave môžeme zjemniť jeho chuť smotanou, jogurtom alebo majonézou. Chuť chrenu taktiež zjemníme, ak ho budeme podávať tepelne upravený, napr. v omáčkach.

Aké má vlastnosti?

Obklady z chrenu pomáhajú pri liečbe reumatizmu, omrzlín, stuhnutosti svalov a ischiasu. Chren dokáže prehriať celý organizmus, pôsobí ako močopudný prostriedok, bojuje proti infekciám a pomáha pri liečbe ťažko hojacich sa rán.

Chren je vhodnou prílohou k predkrmom a malým občerstveniam, pretože podporuje apetít a zlepšuje trávenie.

 

Nutričné hodnoty v 100 g zeleniny:

• Energetická hodnota – 106 kcal

• Bielkoviny – 2,3 g

• Cukry – 16,0 g

• Tuky – 5,3 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter