Kuchyňa Lidla

Figy

Figy sú exotickým ovocím, rastú na figovníku. Ovocie má hruškovitý tvar, zelenú, fialovú alebo hnedú farbu.

Odkiaľ pochádza?

Figovník je považovaný za jeden z najstarších stromov. Figy pravdepodobne pochádzajú z Malej Ázie, aj keď sa toto ovocie nachádza aj na iných miestach na svete, najmä v oblastiach Stredozemného mora. V starovekom Grécku boli figy cenené viac ako zlato. V Egypte ich kňazi konzumovali počas obradných ceremónií a v Južnej Afrike boli podávané bohu ako dar, pred začatím orby.

Ako ich vyberať?

Aby sa figy dostali do obchodov v dobrom stave, trhajú sa zo stromu ešte nezrelé, aby dozreli po odtrhnutí. Pri kúpe je potrebné vyberať zrelé ovocie, s čerstvou a nepoškodenou kožou. Figy nie sú vhodné na dlhšie skladovanie, preto ich treba skonzumovať v priebehu dvoch dní od zakúpenia.

Ako ich pripraviť?

Figy konzumujeme celé aj s kožkou. Môžeme ich konzumovať v surovom stave, ale veľmi sú obľúbené aj sušené figy, ktoré sa hodia do rôznych omáčok. Čerstvé figy sa hodia na výrobu štiav, džemov, marmelád a aj do šalátov. Vzhľadom na vysoký obsah cukru je potrebné pamätať na to, že pri výrobe figových produktov musíme obmedziť množstvo pridávaných sladiacich látok.

Aké majú vlastnosti?

Vďaka vysokému obsahu vlákniny, ovocie figovníka reguluje prácu tráviaceho traktu. Okrem iného znižuje hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo vplýva na obehový systém. V spojení s mliekom zmierňuje kašeľ a bolesti hrdla.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 74 kcal

• Bielkoviny – 0,7 g

• Cukry– 19,2 g

• Tuky – 0,3 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter