Kuchyňa Lidla

Hruška

Hrušky prišli do Európy z Ázie a boli pestované už v starovekom Ríme a Grécku. Od 17. storočia boli rozšírené vo Francúzsku a Belgicku. V súčasnej dobe poznáme okolo 60 druhov tohto ovocia.

Ako vyzerajú?

Hrušky majú podlhovastý, trochu kužeľový tvar, často veľmi nepravidelný a asymetrický. Šupka hrušiek je dosť hrubá a má zelenú, žltú alebo hnedú farbu. Škvrny, ktorými bývajú pokryté sú prirodzeným javom a nesvedčia o chorobe plodov.

Ako si vybrať?

Keď si vyberáme hrušky v obchode, mali by sme siahnuť po pevných, no nie príliš tvrdých kúskoch. Počas dozrievania hrušky mäknú a ich dužina sa stáva sladšou. Mali by sme sa vyhýbať príliš mäkkému, prezretému a nahnitému ovociu, ako aj mechanicky poškodenému.

Aké majú vlastnosti?

Hrušky sú bohaté na draslík, preto sa ich konzumácia odporúča osobám s ochoreniami srdca. Šťava z hrušiek pôsobí proti horúčkam a vďaka tomu, že len zriedka spôsobujú alergie, sa výborne hodia aj pre deti.

 

Nutričné hodnoty v 100 g hrušiek:

• Energetická hodnota –54 kcal

• Bielkoviny – 0,6 g

• Cukry – 14,4 g

• Tuky – 0,2 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter