Kuchyňa Lidla

Mango

Mango je ovocím z večne zeleného stromu, ktorý dosahuje výšku až 30 metrov. Mango má trochu vajcovitý tvar. Koža je spočiatku zelená, v priebehu dozrievania mení svoju farbu na žlto -oranžovo- červenú. Koža je jedlá, ale vzhľadom na jej tvrdosť sa najčastejšie odkrajuje. Ovocie je zaradené medzi kôstkové ovocie. V samom srdci ovocia sa nachádza veľká ploská kôstka, ktorá je spojená s dužinou drobnými vláknami.

Ako ho konzumovať?

Mango je možné konzumovať v surovom stave. Výborne chutí v ovocnom šaláte. Vyrábajú sa z neho šťavy, džemy, želé. Toto ovocie je veľmi populárne v indickej kuchyni – pripravuje sa z neho chutney a obľúbený nápoj na báze jogurtu - mango lassi.

Aké má vlastnosti?

Mango obsahuje vitamín C, ktorý uľahčuje vstrebávanie železa a podporuje imunitný systém. Vitamíny A a E dobre vplývajú na stav pokožky, vlasov a nechtov. Draslík a magnézium priaznivo vplývajú na obehový systém, regulujú cievny krvný tlak. Dužina ovocia má ochladzujúci účinok, dokonale sa osvedčila ako nápoj na horúce dni.

Ako ho kupovať?

Pri nákupe manga, je potrebné venovať pozornosť koži. Nemali by sme kupovať poškodené ovocie. Koža by mala byť pružná a čerstvá. Zrelé ovocie by malo byť jemne mäkké. Ak kupujeme tvrdé ovocie, mali by sme ho nechať na niekoľko dní pri izbovej teplote kým nezmäkne. Je potrebné mať na pamäti, že mango dosiahne úplnú chuť, čiže charakteristickú sladkosť, až keď je úplne zrelé. Preto sa neponáhľajte s konzumáciou ovocia.

 

Nutričné hodnoty v 100 g ovocia:

• Energetická hodnota – 67 kcal

• Bielkoviny – 0,5 g

• Cukry – 17 g

• Tuky – 0,3 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter