Kuchyňa Lidla

Reďkovka

Reďkovka patrí do čeľade kapustovitých. Poznáme niekoľko odrôd reďkovky, medzi inými aj:

• Reďkovka biela – je väčšia a štipľavejšia ako obyčajná reďkovka. Má bielu farbu a podlhovastý tvar. Najčastejšie sa z nej pripravujú šaláty.

• Reďkovka čierna – nemecká odroda s tvrdou, bielou dužinou. Pred jedením treba ošúpať čiernu šupku.

• Reďkovka japonská (daikon) – výzorom pripomína bielu reďkovku, ale má väčšie rozmery. Jej hmotnosť môže dosahovať až 2 kg.

• Reďkovka čínska – má červenú dužinu, šupka je biela. V Číne sa konzumuje hlavne uvarená.

Aké má vlastnosti?

Reďkovka je nízkokalorická, takže sa môže bez obáv používať v jedálničku chudnúcich ľudí. Vzhľadom na vysoký obsah vitamínu C a antibakteriálne vlastnosti sa ideálne hodí na zmiernenie zápalov. Reďkovku môžeme konzumovať v období, keď sme náchylní na prechladnutia – na posilnenie organizmu. Reďkovka má močopudné vlastnosti, preto sa odporúča osobám trpiacim chorobami obličiek.

 

Nutričné hodnoty v 100 g reďkovky:

• Energetická hodnota – 14 kcal

• Bielkoviny – 0,7 g

• Cukry – 1,9 g

• Tuky – 0,1 g

Späť do Lidl Stánku


Newsletter
Zaregistrujte sa

Newsletter