6
54
Metrový koláč s vaječným likérom

Metrový koláč s vaječným likérom

1 h 0 m
12 porcií

Suroviny


Cesto

  • 6 vajec
  • 260 g práškového cukru Belbake
  • 80 ml vlažnej vody
  • 100 ml slnečnicového oleja Vita D´or
  • 260 g hladkej múky Belbake
  • 1 kypriaci prášok do pečiva Castello
  • štipka soli Castello
  • 30 g kakaa Castello


Náplň

  • 40 g hladkej múky Belbake
  • 40 g Zlatého klasu
  • 240 ml vaječného likéru Alliance
  • 300 ml mlieka Pilos (3,5 %)
  • 250 g masla Pilos
  • 150 g práškového cukru Belbake


Poleva

  • 200 g horkej čokolády Fin Carré (74 %)
  • 60 g masla Pilos
  • 200 ml vaječného likéru Alliance


Ozdoba

  • mini čokoládové vajíčka Favorina

Čas chladenia: 2 hodiny


Potrebujeme

robot s nadstavcom metlička a lopatka, sitko, dve oblé formy na srnčí chrbát, metličku, potravinársku fóliu, cukrárske vrecko bez špičky, misku na vodný kúpeľ, zúbkovaný nôž


POSTUP


Cesto

Žĺtky vyšľaháme s cukrom do hustej svetlej peny. Za stáleho šľahanie opatrne prilejeme vlažnú vodu a olej. Nakoniec prisypeme preosiatu múku s práškom do pečiva a miešame do spojenia.

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme pevný sneh. Opatrne ho vmiešame do žĺtkovej peny, aby sme nestratili objem. Obe formy vymažeme maslom a vysypeme múkou. Polovicou cesta naplníme jednu formu. Do zvyšnej polovice vmiešame kakao a nalejeme do druhej formy. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút.


Krém

Múku a Zlatý klas rozmiešame v 200 ml likéru. Zmes vlejeme do horúceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.

Maslo vyšľaháme s cukrom a 40 ml likéru do peny. Po lyžiciach primiešame vychladnutý puding. Krémom naplníme cukrárske vrecko bez špičky a odložíme do chladničky.


Vychladnuté korpusy zarovnáme (zrežeme) podľa formy. Potom ich z nich vyklopíme a nakrájame na rezy podľa vzoru foriem. Pomocou krému striedavo spájame svetlé a tmavé rezy.

Tip: Pre lepšie skladovanie v chladničke môžeme namiesto jedného koláču pripraviť dva kratšie.


Zvyšným krémom úhľadne potrieme vrch aj boky koláča a necháme aspoň hodinu tuhnúť v chladničke.


Poleva

Vo vodnom kúpeli rozpustíme nasekanú čokoládu spolu s maslom izbovej teploty a likérom. Polevou úhľadne prelejeme koláč, necháme stuhnúť v chladničke a dozdobíme vajíčkami.


Tip: Metrový koláč krájame šikmo nožom namočeným do horúcej vody. Vďaka šikmému rezu vytvoríme farebný vzor.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    12. apríl 2022, 10:41

    super

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    05. apríl 2021, 19:16

    Dobrý deň koláčik som robila a bol výborný až na polevou ktorá sa mi Zdrcla ... neviete čo som urobila zle? Ale inak bol výborný ďakujem ❤️☺️😋

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      06. apríl 2021, 12:12

      Ten istý problém som mala. Nabudúce skúsim bez masla a radšej so šľahačkovou smotanou.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    02. apríl 2021, 14:21

    Zákusok výborný až na polevu ..tá sa mi odsekla..kde som spravila chybu? Všetko som robila podľa postupu...

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    02. apríl 2021, 06:35

    Veronika, dobrý deň. Vo videu dávate do plnky 200ml vaječného likéru a v recepte je napísané 240 ml. 😉😉😉. Koláčik som robila podľa videa a je výborný 🤤. Ďakujem ❤️.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      05. apríl 2021, 19:15

      Dobrý deň 200 ml ide do pudingu a 40 ide do peny

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. apríl 2021, 16:30

      200 ml likéru ide do prvrj polovice plnky spolu s múkou a a zlatým klasom a zvyšných 40 ml ide druhej polovoce do masla a práškového cukru

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    24. marec 2021, 21:04

    Super recept! Ďakujem

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať