0

Varenie zeleniny a ovocia

Ako zeleninu a ovocie variť, aby nedošlo k strate vitamínov?

Varenie je proces, v priebehu ktorého dochádza k výrazným zmenám v štruktúre, konzistencii a chuti zeleniny a ovocia. Varené výrobky sú ľahko stráviteľné a živiny z nich sa ľahšie vstrebávajú, pretože pri vyššej teplote sa rozkladajú škroby, vláknina sa zmäkčuje a zrážajú sa bielkoviny. Žiaľ pri varení dochádza tiež k strate nutričných hodnôt. Existuje ale niekoľko tipov, aby sme znížili stratu vitamínov pri varení na minimum:

– Neošúpaná varená zelenina (napr. zemiaky v šupke) si zachováva väčšie množstvo vitamínov, pretože tie sa zvyčajne nachádzajú práve pod šupkou. Pred varením je potrebné ich dôkladne umyť.

– Výrobky varené vo väčších kúskoch strácajú menej vitamínov ako tie, ktoré sú pokrájané na drobné kocky. Zeleninu je najlepšie nakrájať až po uvarení.

– Zeleninu varte krátko – „al dente“.

– Väčšina vitamínov ostáva vo vode, v ktorej sa zelenina alebo ovocie varili. Preto vodu po varení nevylievajte, ale použite ju napríklad ako vývar do varenia alebo ako základ polievky.

Čo je ešte potrebné pripomenúť?

Okrem starostlivosti o vitamíny je ešte niekoľko bodov, na ktoré je potrebné pamätať pri varení ovocia a zeleniny:

– Zeleninu (okrem strukovín, zemiakov a červenej repy) vkladáme do vriacej, osolenej vody – týmto spôsobom ničíme askorbinázu – enzým, ktorý urýchľuje oxidáciu vitamínu C.

– Ak varíme rôzne druhy zeleniny, do hrnca vkladáme najskôr tie najtvrdšie. Tie, ktoré si vyžadujú kratšiu dobu prípravy, pridávame nakoniec.

– Zeleninu s rôznym faktorom pH je potrebné variť samostatne.

– K zelenej zelenine je potrebné pri varení pridať trošku mlieka, ktoré zneutralizuje nepriaznivé vlastnosti kyseliny šťaveľovej.

– K zelenine zafarbenej karoténom, napr. k mrkve alebo tekvici, je potrebné pridať trošku masla – vďaka tomu sa karotén lepšie uvoľní, farba bude intenzívnejšia, a vstrebávanie výživných látok zo zeleniny bude účinnejšie.

– Višne, maliny, čierne ríbezle a jahody sa nesmú variť v hliníkových a ani v cínových hrncoch, pretože ovocie mení farbu a mohli by tak zbytočne zafarbiť a znehodnotiť kuchynské riady.

Zatiaľ nikto nekomentoval

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať