Pán puding
Kto z vás nemá rád puding? Asi len málokto. Túto dobrotu milujeme už od detstva, keď nám do nej mamy skrývali sladké piškóty a ovocie. Ale čo o pudingu v skutočnosti vieme? Vlasťou pudingov je nepochybne Veľká Británia. Slovo puding pochádza z francúzskeho „boudin“, čo v preklade znamená „malá klobása“. V Anglicku sa doteraz môžete stretnúť so slanými verziami pudingov. Jednou je black pudding – špeciálny druh klobásky, typický pre grófstvo Lancashire a tiež Škótsko a Írsko, ktorý je chuťovo veľmi podobný našej jaterničke. White pudding je zase jeho anglická obdoba. K hlavným jedlám vám často ako prílohu prinesú pečený yorkshirský puding. No najobľúbenejšie aj tak navždy zostanú sladké pudingy, ktoré však majú inú chuť než tie naše. Pripravujú sa z receptúr starých niekoľko storočí a Angličania si tajomstvo ich výroby úzkostlivo strážia. Puding ako dezert nesmie chýbať pri žiadnej slávnostnej príležitosti. Najobľúbenejší je určite tradičný vianočný puding, pripravovaný v niekoľkých variáciách. Mnohé z nich sa začínajú pripravovať už mesiac pred podávaním. Populárny je aj slivkový puding a syllabub, stredoveký pokrm z dvojitého krému, bieleho vína a citrónovej šťavy. Ak ste pri čítaní týchto riadkov dostali chuť na puding, vďaka našim receptom máte teraz jedinečnú príležitosť nejakú tú pudingovú dobrotu si ukuchtiť a osláviť tak existenciu tejto obľúbenej maškrty.
Chia puding s kokosovým mliekom a ananásom
Pudingové košíčky
Čokoládový puding z croissantov