11

Ako pripraviť sushi?

Sushi je japonské jedlo, ktorého hlavnou súčasťou je ryža ochutená ryžovým octom. Sushi je však aj umením, pretože japonské jedlo vyniká nielen výbornou chuťou, ale aj vzhľadom. Samotná príprava sushi je výzvou a zároveň dobrou zábavou. Chceli by sme vám krok za krokom ukázať, ako si doma pripravíte maki sushi.

Maki sushi je základným druhom sushi. Má tvar rolky, ktorá je naplnená ryžou, rybou, nakrájanou zeleninou a pod. Aby rolka držala pohromade, je obalená v morskej riase nori. Maki sushi sa konzumuje nakrájané na kúsky, namáčané v sójovej omáčke alebo wasabi paste.

Maki sushi krok za krokom

Na prípravu 3 roliek, približne 20 kusov maki sushi budeme potrebovať

  • 300 g ryže na sushi
  • plátky riasy nori

Zmes awase-zu

  • 60 ml ryžového octu
  • 10 g morskej soli
  • 60 g trstinového cukru

Náplň

  • plátky alebo kúsky čerstvých alebo údených rýb: lososa, morského vlka, tuniaka, makrely, pražmy
  • surimi krabie tyčinky
  • avokádo
  • uhorka
  • paprika
  • reďkovka
  • lahôdková cibuľka
  • čerstvá pažítka
  • lososový tatarák
  • vajíčková omeleta
  • krevety alebo kúsky zeleniny v tempure
  • majonéza alebo smotanová nátierka Pilos
  • pasta wasabi

Servírujeme

  • so sójovou omáčkou
  • nakladaným zázvorom
  • wasabi pastou
     

Začíname od ryže

Základnou surovinou sushi je ryža, preto je nevyhnutné venovať jej príprave dostatočnú pozornosť.

Ryžu najskôr namočíme na 30 – 60 minút do studenej vody. Potom vodu vymeníme a rukou pomalými krúživými pohybmi miešame. Postup opakujeme, kým nie je voda úplne číra. Ryžu scedíme pomocou sitka.

Ryžu varíme podľa pokynov na obale. Keď je ryža uvarená, pridáme zmes awase-zu, t. j. zmes ryžového octu, cukru a soli. Zmes zohrejeme, aby sa kryštáliky dôkladne rozpustili a necháme vychladnúť. Awase-zu zmes lejeme do misky s ryžou cez drevenú alebo keramickú lopatku a rovnomerne ju votrieme do ryže. Aby zostala ryža pekne lesklá, je potrebné ju rýchlo ochladiť. Pripravená ryža je mierne lepivá a má sladko-kyslú chuť.

Kým začneme s prípravou sushi, necháme ryžu odpočívať prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla.

Potom, ako sme pripravili ryžu, pokračujeme výrobou sushi:

Lososa nakrájame na 0,5 cm tenké plátky, uhorku, avokádo, papriku na tenké prúžky, surimi tyčinky môžeme rozrezať na polovice.

Na bambusovú podložku položíme riasu nori lesklou stranou nadol. Namočíme si ruky v awase-zu, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. Ryžu rovnomerne roztláčame prstami na riasu, pričom v hornej a spodnej časti necháme voľný asi 2 cm široký pás. Tieto potrieme pred rolovaním trochou awase-zu, ktorá slúži ako lepidlo (viď obr.).

Na 1/3 ryže rozotrieme majonézu, prípadne smotanovú nátierku alebo wasabi pastu. Na ňu poukladáme pripravené suroviny: lososa, surimi tyčinky, avokádo, uhorkou, papriku, vajíčkovú omeletu, a pod. - vašej fantázii sa medze nekladú.

Pomocou bambusovej podložky rolujeme riasu smerom od seba. Občas pritlačíme, aby sa nám sushi rolka nerozpadla (viď obr.). Sushi rolujeme vždy od konca, pri ktorom sú uložené suroviny.

Vzniknutú rolku krájame ostrým nožom, ktorý môžeme namáčať vo vode. Kúsky sushi by mali byť rovnako široké (asi 1,5 cm).

 

  • H
    Hosť
    01. august 2019, 08:04

    Dobrý deň, prosím Vás čím krájate už navinutú rolku na menšie kúsočky ? Mne to zvnútra hrozne vypadáva pri krájaní a je jedno ako pevne som to stočila ... dík vopred . EL

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      15. júl 2020, 22:59

      Noz si treba namocit a krajat jemne netlacit

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      02. august 2019, 00:11

      ja mam na sushi rolky a ryby vyhradeny japonsky noz z dellinger-u s mimoriadne ostrou cepelou a ori krajani prechadza rolkou akoby cez maslo uplne krasne hladko a nič sa nerozpadá a rez je tenučký

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    29. január 2018, 07:41

    no ja ti neviem karle ale mne pride ze soudruzi z NDR zabudli nori pripisat k potrebnym ingredienciam a nie je ani v predajni :) ake zlate :)

    Odpovedať
    • kuchynalidla.sk
      30. január 2018, 16:31

      Dobrý deň Hosť, ďakujeme za upozornenie, riasu nori sme doplnili do zoznamu surovín.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    27. február 2017, 21:20

    Ako komu chutí, ja podľa tohto receptu robím stále a zatiaľ sa všetci toho nevedeli dojesť ;) neviem si to predstaviť menej sladkokyslé :)

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    25. január 2017, 21:26

    Recept pekny, ale prilis vela cukru. Bolo to az neprijemne sladke. Staci aj polovica..

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. február 2017, 15:00

      Suhlasim, tiez sa mi zdalo moc, dal som polovicu a stacilo.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    11. august 2016, 13:42

    celkom dobrééééééééééééééé

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info