Ako pripraviť sushi?
Sushi je japonské jedlo, ktorého hlavnou súčasťou je ryža ochutená ryžovým octom. Sushi je však aj umením, pretože japonské jedlo vyniká nielen výbornou chuťou, ale aj vzhľadom. Samotná príprava sushi je výzvou a zároveň dobrou zábavou. Chceli by sme vám krok za krokom ukázať, ako si doma pripravíte maki sushi.
Maki sushi je základným druhom sushi. Má tvar rolky, ktorá je naplnená ryžou, rybou, nakrájanou zeleninou a pod. Aby rolka držala pohromade, je obalená v morskej riase nori. Maki sushi sa konzumuje nakrájané na kúsky, namáčané v sójovej omáčke alebo wasabi paste.
Maki sushi krok za krokom
Na prípravu 3 roliek, približne 20 kusov maki sushi budeme potrebovať
- 300 g ryže na sushi
- plátky riasy nori
Zmes awase-zu
- 60 ml ryžového octu
- 10 g morskej soli
- 60 g trstinového cukru
Náplň
- plátky alebo kúsky čerstvých alebo údených rýb: lososa, morského vlka, tuniaka, makrely, pražmy
- surimi krabie tyčinky
- avokádo
- uhorka
- paprika
- reďkovka
- lahôdková cibuľka
- čerstvá pažítka
- lososový tatarák
- vajíčková omeleta
- krevety alebo kúsky zeleniny v tempure
- majonéza alebo smotanová nátierka Pilos
- pasta wasabi
Servírujeme
- so sójovou omáčkou
- nakladaným zázvorom
- wasabi pastou
Začíname od ryže
Základnou surovinou sushi je ryža, preto je nevyhnutné venovať jej príprave dostatočnú pozornosť.
Ryžu najskôr namočíme na 30 – 60 minút do studenej vody. Potom vodu vymeníme a rukou pomalými krúživými pohybmi miešame. Postup opakujeme, kým nie je voda úplne číra. Ryžu scedíme pomocou sitka.
Ryžu varíme podľa pokynov na obale. Keď je ryža uvarená, pridáme zmes awase-zu, t. j. zmes ryžového octu, cukru a soli. Zmes zohrejeme, aby sa kryštáliky dôkladne rozpustili a necháme vychladnúť. Awase-zu zmes lejeme do misky s ryžou cez drevenú alebo keramickú lopatku a rovnomerne ju votrieme do ryže. Aby zostala ryža pekne lesklá, je potrebné ju rýchlo ochladiť. Pripravená ryža je mierne lepivá a má sladko-kyslú chuť.
Kým začneme s prípravou sushi, necháme ryžu odpočívať prikrytú vlhkou utierkou, aby nevyschla.
Potom, ako sme pripravili ryžu, pokračujeme výrobou sushi:
Lososa nakrájame na 0,5 cm tenké plátky, uhorku, avokádo, papriku na tenké prúžky, surimi tyčinky môžeme rozrezať na polovice.
Na bambusovú podložku položíme riasu nori lesklou stranou nadol. Namočíme si ruky v awase-zu, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. Ryžu rovnomerne roztláčame prstami na riasu, pričom v hornej a spodnej časti necháme voľný asi 2 cm široký pás. Tieto potrieme pred rolovaním trochou awase-zu, ktorá slúži ako lepidlo (viď obr.).
Na 1/3 ryže rozotrieme majonézu, prípadne smotanovú nátierku alebo wasabi pastu. Na ňu poukladáme pripravené suroviny: lososa, surimi tyčinky, avokádo, uhorkou, papriku, vajíčkovú omeletu, a pod. - vašej fantázii sa medze nekladú.
Pomocou bambusovej podložky rolujeme riasu smerom od seba. Občas pritlačíme, aby sa nám sushi rolka nerozpadla (viď obr.). Sushi rolujeme vždy od konca, pri ktorom sú uložené suroviny.
Vzniknutú rolku krájame ostrým nožom, ktorý môžeme namáčať vo vode. Kúsky sushi by mali byť rovnako široké (asi 1,5 cm).