4
4
Opitý Izidor

Opitý Izidor

2 h 0 m
24 porcií

 

Korpus

  • 150 g zmäknutého masla Pilos
  • 150 g práškového cukru Castello
  • 4 vajcia
  • 100 g polohrubej múky Castello
  • 20 g kakaa Castello
  • 10 g kypriaceho prášku do pečiva Castello
  • 100 g mletých vlašských orechov Alesto
  • štipka soli Castello

 

Orechová plnka

  • 100 g sušených hrozienok Belbake
  • 150 ml tuzemáku Alliance
  • 250 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 80 g práškového cukru Castello
  • 80 g medu
  • 30 g strúhaného kokosu Belbake
  • kôra z 1 pomaranča

 

Kakaový krém

  • 300 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 40 g Zlatého klasu
  • 50 g kakaa Castello
  • 2 žĺtky
  • 100 g medu
  • 300 g studeného masla Pilos

 

Čokoládová poleva

  • 125 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
  • 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)

 

Ešte budeme potrebovať

  • 150 g marhuľového džemu Maribel
  • vlašské orechy Alesto (na zdobenie)

POSTUP

POTREBUJEME

  • robot s nadstavcom lopatka a metlička
  • sitko
  • sekací mixér
  • stierku
  • papier na pečenie
  • formu na pečenie s vyberateľným dnom a rozmermi 24 x 24 cm / veľký plech
  • strúhadlo na citrusy
  • metličku
  • potravinovú fóliu
  • cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou

 

ČAS TUHNUTIA

  • ideálne cez noc

 

Korpus

Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne po jednom zašľaháme najprv žĺtky, potom po lyžičkách preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec mleté orechy.

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Najprv len polovicu snehu opatrne pomocou stierky vmiešame do cesta a potom aj zvyšok.

Cesto rovnomerne nanesieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme.

 

Orechová plnka

Hrozienka zalejeme tuzemákom a necháme napučať. Potom ich zmiešame s ostatnými ingredienciami.

 

Tip: Ak dezert pripravujeme pre deti, alkohol nahradíme pomarančovou šťavou.

 

Vychladnutý korpus vyberieme z formy, povrch zarovnáme, stiahneme papier na pečenie a vrátime naspäť do formy. Na korpus najprv rovnomerne nanesieme džem a potom orechovú plnku.

 

Tip: Plnku lyžicou dôkladne povtláčame, aby sa koláč počas krájanie nerozpadával.

 

Koláč necháme stuhnúť v chladničke.

 

Kakaový krém

Mlieko zovrieme v kastróle. Medzitým zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem masla. Prilejeme malé množstvo teplého mlieka a metličkou rozmiešame dohladka. Zmes prelejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom puding rozmiešame do hladka a osobitne maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach prišľaháme puding.

 

Tip: Malou časťou krému naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky na záverečné zdobenie.

 

Zvyšný krém rovnomerne nanesieme na vrch orechovej plnky a opäť dáme stuhnúť do chladničky.

 

Čokoládová poleva

Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme chvíľu odstáť. Potom dôkladne rozmiešame na hladkú lesklú polevu - ganache. Polevu rovnomerne nanesieme na koláč a necháme stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.

 

Servírovanie

Koláč podávame nakrájaný na rezy, ozdobený krémom, ktorý sme si odložili a orechmi.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    06. máj 2020, 19:09

    Nevie vobec piect ,toto je saskaren vsetko cita s obrazovky , taku gazdinu by som nakopal do pi...,este nevie ani poriadne rozpravat poslite ju ku karrrrnasom,vsetko zakrivate tym jeb... podmazom s pocitacu. CHODTE DO RITI s VASOU BUSOVOU ,KTO JU TAM DOSTAL?

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      07. júl 2020, 13:04

      na co si sem prisiel nadavat? ked sa ti nepaci, tak nepozeraj, kto ti to kaze? sovje zakomplexovane ego si strc dakam

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. december 2019, 11:24

    Klasika je bez toho maslového krému - lebo aj tak je tento zákusok dostatočne šťavnatý. Zvýrazniť ale chcem aj, že pre správnu chuť je potrebný džem s výraznými kúskami marhúľ.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      10. december 2019, 22:48

      Moja mama ho pečie desaťročia a krém dáva na pare šlahaný. Nechcem kritizovať recept, to si nedovolím, ale klasický opitý izidor je len s orechami.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    09. december 2019, 10:19

    Do opitého izidora nejdú hrozienka a kokos už vôbec nie.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. december 2019, 15:30

    Super recept,ďakujem.

    Odpovedať


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info