Opitý Izidor
Suroviny
Korpus
- 150 g zmäknutého masla Pilos
- 150 g práškového cukru Belbake
- 4 vajcia
- 100 g polohrubej múky Belbake
- 20 g kakaa Belbake
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- štipka soli Belbake
Orechová plnka
- 100 g sušených hrozienok Belbake
- 150 ml tuzemáku Alliance
- 250 g mletých vlašských orechov Alesto
- 80 g práškového cukru Belbake
- 80 g medu
- 30 g strúhaného kokosu Belbake
- kôra z 1 pomaranča
Kakaový krém
- 300 ml plnotučného mlieka Pilos
- 40 g Zlatého klasu
- 50 g kakaa Belbake
- 2 žĺtky
- 100 g medu
- 300 g studeného masla Pilos
Čokoládová poleva
- 125 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
- 125 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Ešte budeme potrebovať
- 150 g marhuľového džemu Maribel
- vlašské orechy Alesto (na zdobenie)
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- sitko
- sekací mixér
- stierku
- papier na pečenie
- formu na pečenie s vyberateľným dnom a rozmermi 24 x 24 cm / veľký plech
- strúhadlo na citrusy
- metličku
- potravinovú fóliu
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
ČAS TUHNUTIA
- ideálne cez noc
Korpus
Maslo s cukrom vyšľaháme do peny. Postupne po jednom zašľaháme najprv žĺtky, potom po lyžičkách preosiatu múku s kakaom a práškom do pečiva a nakoniec mleté orechy.
Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh. Najprv len polovicu snehu opatrne pomocou stierky vmiešame do cesta a potom aj zvyšok.
Cesto rovnomerne nanesieme do formy vystlanej papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 – 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť vo forme.
Orechová plnka
Hrozienka zalejeme tuzemákom a necháme napučať. Potom ich zmiešame s ostatnými ingredienciami.
Tip: Ak dezert pripravujeme pre deti, alkohol nahradíme pomarančovou šťavou.
Vychladnutý korpus vyberieme z formy, povrch zarovnáme, stiahneme papier na pečenie a vrátime naspäť do formy. Na korpus najprv rovnomerne nanesieme džem a potom orechovú plnku.
Tip: Plnku lyžicou dôkladne povtláčame, aby sa koláč počas krájanie nerozpadával.
Koláč necháme stuhnúť v chladničke.
Kakaový krém
Mlieko zovrieme v kastróle. Medzitým zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem masla. Prilejeme malé množstvo teplého mlieka a metličkou rozmiešame dohladka. Zmes prelejeme do vriaceho mlieka a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Prelejeme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Potom puding rozmiešame do hladka a osobitne maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach prišľaháme puding.
Tip: Malou časťou krému naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a odložíme do chladničky na záverečné zdobenie.
Zvyšný krém rovnomerne nanesieme na vrch orechovej plnky a opäť dáme stuhnúť do chladničky.
Čokoládová poleva
Horúcou smotanou (nie však vriacou) zalejeme nasekanú čokoládu a necháme chvíľu odstáť. Potom dôkladne rozmiešame na hladkú lesklú polevu - ganache. Polevu rovnomerne nanesieme na koláč a necháme stuhnúť v chladničke, ideálne cez noc.
Servírovanie
Koláč podávame nakrájaný na rezy, ozdobený krémom, ktorý sme si odložili a orechmi.