Bravčový vrabec so špenátom a zemiakmi
Suroviny
- 800 g bravčového pliecka bez kosti v celku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g bravčovej masti Pikok
- celá rasca Kania
- 15 strúčikov cesnaku
- 1 cibuľa
- 600 g malých zemiakov
- olivový olej Primadonna
- čerstvý rozmarín
- 2 lyžice paradajkového pretlaku Kania
- 2 lyžice masla Pilos
- 200 g mladého špenátu
Potrebujeme
veľkú panvicu, dve zapekacie misy
POSTUP
Očistené mäso nakrájame na menšie kúsky, osolíme, okoreníme a sprudka restujeme na rozohriatej masti. Po chvíli ochutíme rascou a premiešame. Keď sa mäso zatiahne, pridáme šesť nadrobno nasekaných strúčikov cesnaku, cibuľu a za občasného miešania restujeme.
Medzitým umyté a osušené zemiaky prepolíme a preložíme do zapekacej misy. Pokvapkáme olejom, ochutíme soľou, korením, šiestimi jemne rozpučenými strúčikmi cesnaku (v šupke) a natrhaným rozmarínom. Rukami premasírujeme, aby boli rovnomerne ochutené. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 45 minút.
K mäsu primiešame paradajkový pretlak a krátko orestujeme. Podlejeme horúcou vodou tak, aby mäso bolo do 2/3 zaliate. Stiahneme z ohňa a preložíme do druhej zapekacej misy. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C asi 45 minút až hodinu. Podľa potreby podlievame vodou.
Tesne pred dokončením na rozohriatom oleji opečieme nadrobno nakrájané tri strúčiky cesnaku. Pridáme maslo a necháme roztopiť. Keď cesnak získa zlatistú farbu, vložíme do panvice umytý a osušený špenát. Zľahka premiešame, osolíme, okoreníme a stiahneme z ohňa.