Grilované špízy so zemiakmi, pórom a bravčovým karé
- 600 g bravčového karé (plátky)
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- slnečnicový olej Promienna
- 150 g jemného kečupu Mikado
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Mikado
- 40 g medu Conferira
- 3 lyžice balsamica Acentino
- 2 lyžice soli Belbake
- 5 - 6 sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 500 g malých mladých zemiakov
- 350 g póru
Potrebujeme
- drevené špajdle (namočené aspoň na 2 hodiny vo vode)
- sitko
Marinované bravčové karé
Cibule a cesnak nasekáme nadrobno. Orestujeme ich rozpálenej panvici na 2 lyžiciach slnečnicového oleja. Medzitým v miske zmiešame kečup, paradajkový pretlak, med, balsamico, soľ, nasekané sušené paradajky, mletú papriku a čierne korenie. Zmes pridáme k orestovanej cibuli a cesnaku a varíme spolu na miernom ohni približne 4 minúty. Necháme vychladnúť a podľa potreby ešte dochutíme.
Plátky bravčového karé dôkladne umyjeme a osušíme. Nakrájame ich na širšie rezance a vložíme do pripravenej marinády. Marinujeme v chladničke min. 8 hodín (najlepšie celú noc).
Špízy so zemiakmi, pórom a bravčovým karé
Zemiaky dôkladne umyjeme (ak máme väčšie zemiaky, prekrojíme ich na polovicu) a varíme ich vo vriacej osolenej vode približne 12 – 14 minút. Scedíme a necháme trochu vychladnúť. Pór očistíme, umyjeme a nakrájame na kúsky hrubé približne 4 cm. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode (približne 3 minúty), scedíme a necháme vychladnúť.
Na špajdle striedavo napichujeme rezance marinovaného bravčového karé, zemiaky a kúsky póru.
Špízy pokvapkáme slnečnicovým olejom, osolíme a okoreníme. Grilujeme na rozpálenom rošte približne 7 minút z každej strany.