Kurča plnené mandľovou plnkou
- 1 celé kurča
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 g masla Pilos
- 1 hrsť mandľových blanšírovaných lupienkov Belbake
- 1 stredná bageta (suchá, staršia) alebo iné biele pečivo
- 3 vajcia
- 1 hrsť čerstvých byliniek (rozmarín, bazalka, tymian)
- 1 nektárinka
- 200 ml bieleho suchého vína
- 200 ml vody
- 1 zväzok mrkvy
- 1 zväzok petržlenu
- 1 hrsť mladého špenátu
POSTUP
POTREBUJEME
- metličku
- kuchynský špagát
- pekáč
Cibuľu a cesnak nasekáme na drobno a restujeme na rozohriatej panvici s olejom. Ochutíme soľou a čiernym korením. Tesne pred dokončením pridáme maslo a necháme vychladnúť. Na druhej panvici krátko opečieme mandle (na sucho) a necháme vychladnúť. Staršiu bagetu nakrájame na menšie kúsky.
Tip: Ak máme len čerstvé pečivo, krátko ho opečieme na suchej panvici.
V miske ručne vyšľaháme vajíčka. Z rozmarínu odstránime drevnatú stonku a spolu s ostatnými bylinkami nasekáme na drobno. K vajíčkam postupne primiešame bylinky, bagetu, mandle, cibuľový základ a na kocky nakrájanú nektárinku. Umyté a osušené kurča naplníme plnkou a stehná zviažeme špagátom. Kurča preložíme na pekáč, podlejeme vínom a vodou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 90 minút. Kurča počas pečenia polievame výpekom. Očistenú koreňovú zeleninu nakrájame na väčšie hranolčeky, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Približne v polovici času pečenia ju pridáme do pekáča.
Servírovanie
Kurča podávame preliate výpekom, s pečenou koreňovou zeleninou a mladým špenátom.