Špíz z kuracích pečienok so slaninou a balzamikovou cibuľou
Suroviny
- 600 g zemiakov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 400 g cibule
- 50 ml brandy
- 200 ml kuracieho vývaru
- 50 g hrozienok Belbake
- 50 ml krémového balsamica Italiano
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice čerstvého tymianu
- 600 g kuracích pečienok
- 200 g krájanej slaniny Dulano
- 400 g šampiňónov
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 pečivo
Potrebujeme
- špajdle
POSTUP
Zemiaky umyjeme, nakrájame na mesiačiky a vložíme do pekáča. Osolíme, pokvapkáme dvoma lyžicami oleja, dôkladne premiešame a pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C asi 30 minút dozlatista.
V hrnci rozpálime dve lyžice oleja a dozlatista orestujeme na rezance nakrájanú cibuľu. Potom pridáme brandy, vývar, hrozienka, balsamico a premiešame. Na miernom plameni zredukujeme. Ku konci osolíme, okoreníme a ochutíme lyžicou sekaného tymianu.
Medzitým očistené pečienky osolíme, okoreníme, posypeme dvoma lyžicami sekaného tymianu a premiešame. Každý 1 – 2 kusy zabalíme do plátku slaniny, zrolujeme a následne rolky spolu s klobúčiky šampiňónov napichneme na špajdlu. Každý špíz by mal obsahovať dve špajdle, 4 rolky s pečienkami a 3 – 4 šampiňóny. Špízy opečieme zo všetkých strán na rozpálenej panvici s olejom.
Servírovanie
Špízy z pečene servírujeme s dusenou cibuľkou ozdobené lístkami petržlenovej vňate. Podávame s opečenými zemiakmi a pečivom.