Plnený kysnutý koláč
Cesto
- 300 g hladkej múky Belbake
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 hrnček acidofilného mlieka Pilos
- 1 žĺtok
- 1/2 kocky droždia
- rozpustené maslo na vymastenie formy
Plnka
- 100 ml vody
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 3 lyžičky vanilínového cukru
- 150 g mletého maku Gardis
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 2 lyžice slivkového lekváru Sympathica
Posýpka
- 120 g hrubej múky Belbake
- 80 g kryštálového cukru Belbake
- 80 g roztopeného masla
Ešte budeme potrebovať
- 500 g sliviek
Potrebujeme
- tortovú formu s priemerom 24 cm
Postup
Cesto
V miske najskôr zmiešame múku, cukor a štipku soli. Potom pridáme acidofilné mlieko, žĺtok a rozmrvené droždie. Vypracujeme hladké cesto. Ak je príliš tuhé, môžeme pridať niekoľko lyžíc vlažnej vody. Pripravené cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi 30 minút.
Plnka
Do hrnca s vodou prisypeme cukor a na miernom plameni miešame, kým sa nerozpustí. Mak zmiešame so škoricou a zalejeme horúcou sladkou vodou. Napokon pridáme aj slivkový lekvár a znova premiešame. Pripravenú plnku necháme poriadne vychladnúť.
Posýpka
Cukor zmiešame s múkou a potom zalejeme roztopeným maslom. Miešame, kým sa maslo nespojí so zmesou a nevznikne posýpka.
Koláč
Cesto prenesieme na pomúčenú dosku a rukami ešte asi minútu hnietime. Rozdelíme ho na dve časti a z každej si vyvaľkáme asi 0,5 cm tenký kruh vo veľkosti tortovej formy. Jednu časť vyvaľkaného cesta dáme do maslom vytretej tortovej formy (ak cesto prečnieva, odrežeme ho). Naň dáme celú makovú plnku, ktorú rovnomerne rozotrieme až ku krajom. Potom prikryjeme druhým vyvaľkaným cestom a kraje zatlačíme prstami. Slivky nakrájame na mesiačiky a naukladáme ich do kruhu na celý koláč. Nakoniec celý koláč posypeme posýpkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 30-40 minút.
Servírovanie
Pred podávaním môžeme tortu posypať práškovým cukrom.