Briošky s vanilkovým krémom
Korpus
- 500 g polohrubej múky Belbake
- 110 g vajíčok
- 1 žĺtok
- 50 ml mlieka Pilos
- 110 ml vody
- 20 g droždia
- 5 g soli
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 150 g masla Pilos
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Postup
ČAS KYSNUTIA
12 hodín (ideálne cez noc)
POTREBUJEME
- mixér s miesiacim hákom
- formu na 16 briošiek s vrúbkovaným okrajom alebo plech na muffiny
- cukrárské vrecko
Do mixéra dáme múku, vajíčka, žĺtok, vodu, mlieko a rozdrobené droždie. Droždie nezarábame na kvások, iba ho rozdrobíme a pridáme do cesta. Miesiacim hákom miesime približne 3 minúty. Potom primiešame soľ a cukor. Na záver k cestu pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky a vymiešame na hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.
Tip: Soľ, cukor a tuk pridávame ku kysnutému cestu až nakoniec, pretože tieto zložky spomaľujú tvorbu elasticity a cesto by sme s nimi museli miesiť dlhšie.
Cesto môžeme ešte ručne prehniesť na pomúčenej doske. Uložíme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc nakysnúť v chladničke.
Na druhý deň cesto krátko premiesime. Odkrajujeme z neho 40 g kúsky, z ktorých vytvarujeme guľôčky, ktoré uložíme do formy (neskôr ich budeme plniť). Z cesta odkrajujeme aj 15 g kúsky, z ktorých vytvarujeme malé guľôčky (odložíme ich bokom). Z cesta odkrajujeme 60 g kúsky, ktoré
vyvaľkáme do typického brioškového tvaru a vtlačíme ich do formy. Zo zvyšného cesta môžeme upiecť aj chlebík.
Pred pečením necháme asi 30 minúť podkysnúť. Väčšie guľôčky naplníme
pomocou cukrárskeho vrecka crème pâtissière.
Potrieme vajíčkom a vzniknuté dierky prikryjeme malými guľôčkami. Aj tie potrieme vajíčkom. Menšiu guľôčku je potrebné k cestu dobre pritlačiť a „prilepiť“ vajíčkom, aby sa počas pečenia neoddelila.
Pri brioškách bez náplne „hlavičky“ ešte raz dôkladne vtlačíme do cesta, aby si počas pečenia zachovali tvar. Taktiež potrieme vajíčkom.
Rozšľahaným vajíčkom potrieme aj chlebík a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Môžeme skontrolovať špajdľou. Malé briošky pečieme 15 minút a chlebík 30 minút.