2
1
Briošky s vanilkovým krémom

Briošky s vanilkovým krémom

50 min
12 porcií

Korpus

  • 500 g polohrubej múky Castello
  • 110 g vajíčok
  • 1 žĺtok
  • 50 ml mlieka Pilos
  • 110 ml vody
  • 20 g droždia
  • 5 g soli
  • 50 g kryštálového cukru Castello
  • 150 g masla Pilos

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Castello

Postup

ČAS KYSNUTIA

12 hodín (ideálne cez noc)

POTREBUJEME

  • mixér s miesiacim hákom
  • formu na 16 briošiek s vrúbkovaným okrajom alebo plech na muffiny
  • cukrárské vrecko

 

Do mixéra dáme múku, vajíčka, žĺtok, vodu, mlieko a rozdrobené droždie. Droždie nezarábame na kvások, iba ho rozdrobíme a pridáme do cesta. Miesiacim hákom miesime približne 3 minúty. Potom primiešame soľ a cukor. Na záver k cestu pridáme zmäknuté maslo nakrájané na kocky a vymiešame na hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky.

Tip: Soľ, cukor a tuk pridávame ku kysnutému cestu až nakoniec, pretože tieto zložky spomaľujú tvorbu elasticity a cesto by sme s nimi museli miesiť dlhšie.

Cesto môžeme ešte ručne prehniesť na pomúčenej doske. Uložíme ho do misky, prikryjeme potravinovou fóliou a necháme cez noc nakysnúť v chladničke.

Na druhý deň cesto krátko premiesime. Odkrajujeme z neho 40 g kúsky, z ktorých vytvarujeme guľôčky, ktoré uložíme do formy (neskôr ich budeme plniť). Z cesta odkrajujeme aj 15 g kúsky, z ktorých vytvarujeme malé guľôčky (odložíme ich bokom). Z cesta odkrajujeme 60 g kúsky, ktoré
vyvaľkáme do typického brioškového tvaru a vtlačíme ich do formy. Zo zvyšného cesta môžeme upiecť aj chlebík. 

Pred pečením necháme asi 30 minúť podkysnúť. Väčšie guľôčky naplníme
pomocou cukrárskeho vrecka crème pâtissière.

Potrieme vajíčkom a vzniknuté dierky prikryjeme malými guľôčkami. Aj tie potrieme vajíčkom. Menšiu guľôčku je potrebné k cestu dobre pritlačiť a „prilepiť“ vajíčkom, aby sa počas pečenia neoddelila. 

Pri brioškách bez náplne „hlavičky“ ešte raz dôkladne vtlačíme do cesta, aby si počas pečenia zachovali tvar. Taktiež potrieme vajíčkom.

Rozšľahaným vajíčkom potrieme aj chlebík a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C. Môžeme skontrolovať špajdľou. Malé briošky pečieme 15 minút a chlebík 30 minút.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info