Grilážky
- 250 g kryštálového cukru Belbake
- 250 g masla Pilos
- 5 g soli Belbake
- 1 plechovka (397 g) kondenzovaného sladeného mlieka Pilos
- 150 g na jemno mletých vlašských orechov Alesto
- 150 g na hrubo sekaných vlašských orechov Alesto
- 3 tortové oblátky
POSTUP
POTREBUJEME
- veľký plech na zaťaženie
Čas tuhnutia: ideálne cez noc
V hlbokom hrnci skaramelizujeme cukor. Keď má hnedastú farbu, postupne asi po ¼ pridávame maslo a zakaždým dobre premiešame. Dávame pozor, zmes napení. Potom vmiešame soľ a kondenzované mlieko izbovej teploty. Na miernom plameni varíme približne 5 minút. Následne dôkladne vmiešame mleté a sekané vlašské orechy a necháme asi 3 minúty vychladnúť.
Na tortovú oblátku rovnomerne nanesieme ½ orechovej zmesi, prikryjeme oblátkou a jemne pritlačíme. Pridáme vrstvu zvyšnej zmesi, ukončíme poslednou oblátkou a opäť pritlačíme. Griláž necháme 1 hodinu stuhnúť v chladničke. Potom ju zaťažíme a vložíme spať do chladničky.
Tip: Griláž môžeme zaťažiť plechom, na ktorý položíme 2 kg cukru alebo múky.
Na druhý deň nožom namočeným v horúcej vode najprv zrežeme okraje a potom griláž nakrájame na úhľadné rezy (cca 7 × 3 cm).