Slaný fazuľový koláč
Suroviny
- 250 g suchej bielej fazule Campo Largo (alebo 590 g konzervovanej)
- 1 lyžička soli Kania
- olivový olej Primadonna
- 230 g mozzarelly Lovilio
- 4 vajcia
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 lyžica sódy bikarbóny
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- zelenina na ozdobu
Potrebujeme
sitko, sekací mixér, strúhadlo, zapekaciu misu s priemerom cca 27 cm
POSTUP
Ideálne deň vopred (aspoň na 6 hodín) namočíme sušenú fazuľu do vody. Na druhý deň ju scedíme, prepláchneme a varíme v hrnci s vodou do zmäknutia približne hodinu.
Tip: Počiatočnú penu pozbierame lyžicou.
Uvarenú fazuľu scedíme a necháme vychladnúť. Následne ju premiestnime do širšieho mixéra, pridáme soľ, 4 lyžice oleja a rozmixujeme na hladkú kašu. Ručne vmiešame nahrubo nastrúhanú mozzarellu a vajcia. Nakoniec pridáme aj väčšie množstvo nasekanej petržlenovej vňate a sódu bikarbónu.
Zapekaciu misu vymažeme olejom, vysypeme strúhankou a naplníme cestom. Povrch zarovnáme, posypeme mletým korením a pečieme v rúre vyhriatej na 190 °C približne 40 minút. Po upečení necháme aspoň 15 minút postáť.
Tip: Mozzarellu môžeme nahradiť plnotučným tvarohom a do cesta nasekať ľubovoľné bylinky, prípadne koláč spestríme nasekanými sušenými olivami. Vrch koláča môžeme pred pečením ozdobiť paradajkami, kolieskami cukety alebo strúhaným syrom. K slanému fazuľovému koláču sa skvelo hodí krémový dip, hummus, tatárska omáčka či kyslé uhorky.