Churros s omáčkou z vaječného likéru
Churros
- 240 ml vody
- 125 g masla Pilos
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Castello
- 180 g polohrubej múky Belbake
- 6 vajec
- 800 ml slnečnicového oleja Vita D´or (na vysmážanie)
- 80 g škoricového cukru
Omáčka
- 80 ml vaječného likéru
- 80 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 300 g bielej čokolády Fin Carré
- 40 g zmäknutého masla Pilos
Čas mrazenia: 3 hodiny
Potrebujeme
robot s nadstavcom lopatka, cukrárske vrecko s ozdobnou zúbkovanou špičkou, veľký plech, papier na pečenie, fritovaciu alebo hlbokú panvicu, kuchynské papierové utierky
POSTUP
Churros
Do horúcej vody pridáme maslo, kryštálový cukor, štipku soli a privedieme k varu. Prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme približne 3 minúty. Hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien hrnca presunieme do robota a za stáleho miešania na strednej rýchlosti necháme vychladnúť. Postupne primiešavame po jednom vajcia. Cestom naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanesieme kruhy s priemerom cca 8 – 10 cm.
Tip: Aby si churros aj po vypražení udržali kruhový tvar, odložíme ich na 3 hodiny do mrazničky.
Vo fritovacej panvici rozohrejeme olej a zamrznuté churros opekáme dozlatista z obidvoch strán. Vysmažené ich preložíme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
Omáčka
Vaječný likér spolu so smotanou zohrejeme v hrnci. Horúcou zmesou zalejeme nasekanú čokoládu, pridáme zmäknuté maslo, necháme minútu odpočinúť a rozmiešame dohladka.
Servírovanie
Churros servírujeme ešte teplé, preliate omáčkou.