Domáci hummus
Suroviny
- 200 g sušeného cícera Campo Largo/460 g vareného cícera Freshona
- 1 strúčik cesnaku
- ½ citróna
- 1 lyžička drvenej rasce Kania
- olivový olej Primadonna
- 2 – 3 lyžice sezamovej pasty Tahini
- 1 lyžička soli Kania
Servírovanie
- mletá paprika Kania
- sušené čili
- mletý mak Belbake
Potrebujeme
sitko, sekací mixér, stierku
POSTUP
Ideálne deň vopred (aspoň na 6 hodín) namočíme sušený cícer do vody. Na druhý deň ho scedíme, prepláchneme a varíme do zmäknutia 50 minút až hodinu. Počiatočnú penu pozbierame lyžicou.
Tip: Ak použijeme varený cícer (460 g bez nálevu), hummus dokážeme pripraviť za 10 minút.
Uvarený cícer scedíme (vývar odložíme) a necháme čiastočne vychladnúť. Vložíme ho do mixéra, pridáme nakrájaný strúčik cesnaku a rozmixujeme. Potom pridáme soľ, drvenú rascu, lyžicu oleja, 100 - 150 ml cícerovej vody (vývaru), citrónovú šťavu a mixujeme.
Tip: Sušený cícer má po uvarení odlišné absorpčné vlastnosti, preto vývar prilievame podľa potreby.
Na záver do mixéra pridáme dve až tri lyžice sezamovej pasty Tahini a rozmixujeme do hladka.
Tip: Pozri si ako pripraviť domácu sezamovú pastu Tahini. Množstvo pridanej pasty určuje výslednú hustotu hummusu, ktorý však ešte po uskladnení stuhne. Skladujeme ho v chlade vo vzduchotesnej nádobe a povrch vždy po použití zaleje olejom, čím predĺžime jeho trvanlivosť.
Servírovanie
Domáci hummus servírujeme v miske alebo na dezertnom tanieri. Porciu rozotrieme, polejeme olejom, posypeme mletou paprikou, prípadne čili alebo makom.
Tip: Hummus môžeme použiť ako nátierku alebo dip. Výborne chutí s tyčinkami čerstvej uhorky či mrkvy, s opečenou tortillou, pita chlebom alebo batatovými hranolčekmi.