Špízy z mletého mäsa so šalátom s pečenou paprikou
- 500 g mletého bravčového mäsa
- 5 červených paprík
- olivový olej Primadonna
- sušené oregano Mikado
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Kania
- 2 červené cibule
- čerstvá petržlenová vňať
- 5 strúčikov cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 štipľavá paprička
- 400 g anglickej slaniny na plátky Pikok
- 1 menšia cuketa
- 8 cherry paradajok
- 2 tortilla placky El Tequitto
- 200 ml rastlinného oleja Promienna
- 150 g bieleho jogurtu Pilos (3,7%)
- čerstvá mäta
- 1 citrón
- 400 g mladého špenátu
- 200 g syra feta Eridanous
Potrebujeme
- špajdle
- grilovaciu panvicu
- potravinovú fóliu
- lis na cesnak
- papierové utierky
Pečená červená paprika
4 papriky poukladáme vedľa seba na plech, pokvapkáme olivovým olejom (na každú približne 2 lyžice) a pečieme vo vyhriatej rúre pri 185 °C približne 25 minút. Keď sú papriky upečené, ešte horúce ich vložíme do misky, prikryjeme potravinovou fóliou (alebo ich vložíme do igelitového vrecka) a necháme asi 5 minút spariť. Ešte teplé ich ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na kúsky.
Špízy z mletého mäsa
Mleté mäso ochutíme sušeným oreganom, mletou sladkou paprikou, 1 červenou cibuľou nasekanou nadrobno, petržlenovou vňaťou a 4 prelistovanými strúčikmi cesnaku. Osolíme, okoreníme, pridáme štipľavú papričku nakrájanú na kolieska a dôkladne premiešame. Z mäsovej zmesi formujeme rukami šišky, ktoré obalíme v plátkoch slaniny. Mäsové šišky napichujeme striedavo na špajdle s 1 červenou paprikou a cuketou nakrájanou na väčšie kúsky, celými cherry paradajkami a červenou cibuľou nakrájanou na lupienky. Špízy opekáme na rozpálenej grilovacej panvici bez pridania oleja dozlatista.
Chrumkavé tortilla placky
Obe tortilla placky rozdelíme na 12 približne rovnako veľkých trojuholníkov. Trojuholníky vyprážame dozlatista v hrnci, v ktorom sme rozohriali približne 200 ml rastlinného oleja. Na záver ich osušíme od prebytočného oleja na papierových utierkach.
Špenátový šalát s pečenou paprikou a jogurtovým dresingom
V malej miske zmiešame jogurt s prelisovaným cesnakom a nasekanou čerstvou mätou. Ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Umytý a osušený špenát preložíme do misky. Naň poukladáme kúsky pečenej papriky a kúsky syra feta. Pokvapkáme olivovým olejom a zľahka okoreníme.
Servírovanie
Špízy podávame so špenátovým šalátom. Dresing a chrumkavú tortillu servírujeme v samostatných miskách.