Marinované kuracie prsia s gratinovanými zemiakmi
- 4 kuracie prsia
- 200 g bieleho jogurtu Pilos
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- čerstvá mäta
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 kg zemiakov
- 450 g mrazeného špenátu Icefield
- 350 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- 50 g syra Grana Padano Lovilio
- čerstvý tymian
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- 2 väčšie misky
- strúhadlo, alobal
Kuracie prsia v jogurtovej marináde
V miske zmiešame biely jogurt s nastrúhanou citrónovou kôrou a nahrubo nasekanou čerstvou mätou. Ochutíme soľou, čiernym korením a marinádu dobre premiešame.
Umyté a osušené kuracie prsia rozrežeme na ploché rezne a každý kúsok rozdelíme na 2 časti. Osolené a okorenené kuracie prsia preložíme do misky a zalejeme jogurtovou marinádou. Marinujeme v chladničke minimálne 3 hodiny, najlepšie však celú noc.
Marinované kuracie prsia opekáme z každej strany asi 2 minúty dozlatista na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. Ak olej veľmi prská, môžeme panvicu zakryť alobalom.
Gratinované zemiaky so špenátom
Umyté a očistené zemiaky nakrájame na tenké plátky. Rozmrazený špenát zmiešame so smotanou na šľahanie, pridáme nastrúhaný cesnak a ochutíme soľou a čiernym korením. Špenátovú zmes dôkladne premiešame. Na dno zapekacej misy rozložíme nakrájané zemiaky, osolíme a okoreníme. Prelejeme ich pripravenou špenátovo-smotanovou zmesou a premiešame. Zemiaky uhladíme a jemne pritlačíme, aby boli v zapekacej mise rovnomerne rozložené. Na záver ich posypeme nastrúhaným syrom Grana Padano a lístkami čerstvého tymianu. Zemiaky pečieme v rozohriatej rúre pri 200 °C asi 45 minút. Pred podávaním ich necháme trochu vychladnúť.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu gratinovaných zemiakov, opečené kúsky kuracích pŕs a ozdobíme lístkami čerstvej mäty.