Ako pripraviť šťavnaté mäso?
Na grilované dobroty sa tešíme počas dlhých chladných mesiacov. Výborná chuť grilovenaj krkovičky, steakov alebo lahodnej hydiny sa spája s krásnym slnečným počasím, teplom, priateľmi a rodinou.
Keďže grilovanie nie je iba o položení mäsa na rošt, prinášame vám niekoľko trikov, ako pripraviť tie najlepšie grilované špeciality.
Marinujte – vďaka marináde bude mäso nielen krásne voňať, ale bude aj šťavnaté. Okrem vašich obľúbených byliniek a korenín môžete pridať aj alkohol, červené či biele víno, citrónovú alebo limetkovú šťavu, alebo vínny ocot. Rovnako môžete použiť jogurt, kefír či sójovú omáčku. Dĺžka marinovania závisí od veľkosti mäsa. Ak chcete, aby mäso zostalo šťavnaté, soľte ho až po ugrilovaní.
Grilujte pri nižšej teplote, nie nad priamym ohňom - mäso nebude vysušené ani spálené. Ideálnu teplotu zistíte tak, že nad grilom udržíte ruku 3 – 4 sekundy.
Na otáčanie mäsa používajte kliešte. Nikdy do neho nepichajte vidličkou, pretože by zbytočne stratilo šťavu.
Mäso potierajte marinádou aj počas grilovania. Ak do marinády pridáte trochu cukru, získa mäso peknú zlato – hnedú farbu.
Hotové mäso nechajte chvíľu odpočívať, mäso tak získa oveľa lepšiu chuť.
Dobrú chuť!