Domáce knedle
Lahodné knedle jednoznačne nemôžu na našich tanieroch chýbať. Pripravujú sa z rôznych druhov cesta a môžu byť s náplňou alebo bez nej. Po vyformovaní do požadovaného tvaru sa zvyčajne varia v osolenej vode alebo na pare. V stredoveku sa knedľami označovali guľky z nasekaného mäsa smaženého na masti. Neskôr sa na ich prípravu začala používať aj múka a pôvodne sa piekli. Na začiatku 19. storočia boli knedle výlučne hlavným jedlom. Dodnes sú dôležitou súčasťou českej, rakúskej, bavorskej a tirolskej kuchyne, odkiaľ sa postupne rozšírili do celej Európy. U našich českých susedov sa dokonca považujú za národné jedlo. Veď kto z nás by si vedel predstaviť české „vepřo, knedlo, zelo“ bez nadýchanej knedle? Fenoménom českej kuchyne je predovšetkým „housková“– po našom žemľová knedľa. U nás sa zase najväčšej obľube teší tradičná kysnutá knedľa z bielej múky. Môžete sa však stretnúť aj s inými druhmi knedlí – od zemiakových po pšenové. Jednoducho, každý si medzi nimi nájde tú, ktorá mu bude k tradičným omáčkam chutiť najviac. Tento zázrak z cesta si ľudia v minulosti cenili natoľko, že sa v rodinách hovorilo, aby sa žena ani nevydávala, kým nebude vedieť pripraviť dokonalú knedľu. Z toho vyplýva, že recept na domácu knedľu nechýba ani v jednej domácnosti. Niekde ste stratili ten svoj? To nič. Vďaka nám teraz môžete vyskúšať rovno tri recepty na tri rôzne domáce knedle. Iné už potom na tanieri nebudete chcieť, také sú dobré.