6
82
Falošná sviečková na smotane s kysnutou knedľou

Falošná sviečková na smotane s kysnutou knedľou

3 h 0 m
6 porcií

Suroviny

Sviečková na smotane

  • olivový olej Primadonna
  • 1 zväzok petržlenu
  • 1 zväzok mrkvy 
  • 150 g zeleru
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 cibuľa
  • 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
  • 50 g údenej slaniny Pikok v celku 
  • 3 bobkové listy Kania 
  • celé čierne korenie Kania
  • nové korenie Kania
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • cca 200 ml mlieka Pilos
  • 1 citrón

 

Kysnutá knedľa

  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 g hladkej múky Belbake
  • 300 g polohrubej múky Belbake 
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • cca 300 ml plnotučného mlieka Pilos

Potrebujeme

  • veľký kastról, uzatvárateľné nerezové čajové sitko alebo gázu, tyčový mixér, metličku, robot s nadstavcom hák, parný hrniec na prípravu knedle, špáradlo

POSTUP

Sviečková na smotane

V kastróle rozohrejeme olej. Očistenú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Osolíme, okoreníme, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a restujeme.

Do očistenej sviečkovej urobíme nožom otvory, do ktorých vložíme menšie kúsky slaniny. Mäso zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine restovať.

Bobkové listy, celé čierne a nové korenie vložíme do čajového sitka alebo zabalíme do gázy.

Keď je mäso opečené, primiešame na drobno nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor.

Po pár minútach pridáme zabalené koreniny, zalejeme vodou, dochutíme soľou, korením a pod pokrievkou dusíme do mäkka 2 – 3 hodiny. Podľa potreby môžeme prilievať vodu.

Uvarené mäso spolu s koreninami vyberieme na tanier. Omáčku rozmixujeme, prilejeme smotanu a ak je omáčka príliš hustá, tak aj mlieko. Na miernom ohni krátko prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou.

Kysnutá knedľa

V menšej miske zmiešaním cukru, rozdrobeného droždia, 40 g hladkej múky a 200 ml teplého mlieka pripravíme kvások. Necháme ho približne 10 minút na teplom mieste napučať.

V robotovi zmiešame obe zvyšné múky, soľ a pripravený kvások. Postupne podľa potreby prilievame asi 100 ml mlieka.

Tip: Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridávať múku alebo mlieko.

Cesto pomúčenými rukami našponuje, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne polhodinu kysnúť. 

Cesto rozdelíme na 3 časti (počet záleží od veľkosti parného hrnca), z ktorých vypracujeme knedle. Posypeme ich múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút kysnúť. 

V parnom hrnci necháme zovrieť vodu a sito pokvapkáme olejom, aby sa knedle neprilepovali. Každú knedľu naparujeme pod pokrievkou asi 10 minút, v závislosti od veľkosti. Hotovú ju poprepichujeme špáradlom a potrieme olejom

Servírovanie

Sviečkovú nakrájame na plátky a servírujeme s knedľou a omáčkou.

Tip: Môžeme dozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo lyžicou kompótových brusníc.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    15. september 2023, 14:23

    Naozaj 2 litre vody? To je asi veľa, nie?

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    10. január 2023, 10:59

    Bez horčice, ale s karamelom je lepšia

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      10. január 2023, 22:01

      Dobrý deň, ďakujeme za skvelý tip. 😍 Skúšali ste už aj tento recept od Marcela? 😇

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    29. október 2022, 01:19

    U nas je svieckova tradicny slovensky recept pan Ihnacak!!! A robime ju naozaj casto.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      16. apríl 2023, 12:42

      Dobrý deň,tradičný Slovenský recept je možno Maďarský guláš;) Sviečková je Česká tak ako 95%priemyslu na Slovensku.Možno polemizovať o Nemeckom vplyve.Dobrú chuť.

      Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      12. január 2023, 20:52

      Dobrý deň, teší nás, že vám sviečková s knedľou chutia. 😍 Máte aj ďalšie obľúbené tradičné slovenské recepty? 😇

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    20. október 2022, 00:03

    Súper,ďakujem

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      12. január 2023, 20:52

      Dobrý deň, aj my ďakujeme za milý komentár. 😇 Vyskúšali ste už aj ďalšie recepty od Marcela? 🥰

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    15. október 2022, 14:18

    Na akej teplote pečiete mäsko?

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      16. október 2022, 13:42

      Dobrý deň, mäso ochutíme a restujeme v hrnci so zeleninou. Následne sa podleje vodou a s ostatnými ingredienciami sa dusí 2-3 h. 😊 Dajte nám vedieť, či sa recept podaril. Prajeme krásny zvyšok víkendu. 😍

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať