1
38
Falošná sviečková na smotane s kysnutou knedľou

Falošná sviečková na smotane s kysnutou knedľou

3 h 0 m
6 porcií

Suroviny

Sviečková na smotane

  • olivový olej Primadonna
  • 1 zväzok petržlenu
  • 1 zväzok mrkvy 
  • 150 g zeleru
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 cibuľa
  • 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
  • 50 g údenej slaniny Pikok v celku 
  • 3 bobkové listy Kania 
  • celé čierne korenie Kania
  • nové korenie Kania
  • 3 strúčiky cesnaku 
  • 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
  • cca 200 ml mlieka Pilos
  • 1 citrón

 

Kysnutá knedľa

  • 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
  • 20 g čerstvého droždia
  • 300 g hladkej múky Belbake
  • 300 g polohrubej múky Belbake 
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • cca 300 ml plnotučného mlieka Pilos

Potrebujeme

  • veľký kastról, uzatvárateľné nerezové čajové sitko alebo gázu, tyčový mixér, metličku, robot s nadstavcom hák, parný hrniec na prípravu knedle, špáradlo

POSTUP

Sviečková na smotane

V kastróle rozohrejeme olej. Očistenú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Osolíme, okoreníme, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a restujeme.

Do očistenej sviečkovej urobíme nožom otvory, do ktorých vložíme menšie kúsky slaniny. Mäso zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine restovať.

Bobkové listy, celé čierne a nové korenie vložíme do čajového sitka alebo zabalíme do gázy.

Keď je mäso opečené, primiešame na drobno nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor.

Po pár minútach pridáme zabalené koreniny, zalejeme vodou, dochutíme soľou, korením a pod pokrievkou dusíme do mäkka 2 – 3 hodiny. Podľa potreby môžeme prilievať vodu.

Uvarené mäso spolu s koreninami vyberieme na tanier. Omáčku rozmixujeme, prilejeme smotanu a ak je omáčka príliš hustá, tak aj mlieko. Na miernom ohni krátko prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou.

Kysnutá knedľa

V menšej miske zmiešaním cukru, rozdrobeného droždia, 40 g hladkej múky a 200 ml teplého mlieka pripravíme kvások. Necháme ho približne 10 minút na teplom mieste napučať.

V robotovi zmiešame obe zvyšné múky, soľ a pripravený kvások. Postupne podľa potreby prilievame asi 100 ml mlieka.

Tip: Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridávať múku alebo mlieko.

Cesto pomúčenými rukami našponuje, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne polhodinu kysnúť. 

Cesto rozdelíme na 3 časti (počet záleží od veľkosti parného hrnca), z ktorých vypracujeme knedle. Posypeme ich múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút kysnúť. 

V parnom hrnci necháme zovrieť vodu a sito pokvapkáme olejom, aby sa knedle neprilepovali. Každú knedľu naparujeme pod pokrievkou asi 10 minút, v závislosti od veľkosti. Hotovú ju poprepichujeme špáradlom a potrieme olejom

Servírovanie

Sviečkovú nakrájame na plátky a servírujeme s knedľou a omáčkou.

Tip: Môžeme dozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo lyžicou kompótových brusníc.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať