Falošná sviečková na smotane s kysnutou knedľou
Suroviny
Sviečková na smotane
- olivový olej Primadonna
- 1 zväzok petržlenu
- 1 zväzok mrkvy
- 150 g zeleru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 cibuľa
- 800 g falošnej hovädzej sviečkovej
- 50 g údenej slaniny Pikok v celku
- 3 bobkové listy Kania
- celé čierne korenie Kania
- nové korenie Kania
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice plnotučnej horčice Kania
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- cca 2 l horúcej vody alebo hovädzieho vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- cca 200 ml mlieka Pilos
- 1 citrón
Kysnutá knedľa
- 1 lyžička kryštálového cukru Belbake
- 20 g čerstvého droždia
- 300 g hladkej múky Belbake
- 300 g polohrubej múky Belbake
- morská soľ v mlynčeku Kania
- cca 300 ml plnotučného mlieka Pilos
Potrebujeme
- veľký kastról, uzatvárateľné nerezové čajové sitko alebo gázu, tyčový mixér, metličku, robot s nadstavcom hák, parný hrniec na prípravu knedle, špáradlo
POSTUP
Sviečková na smotane
V kastróle rozohrejeme olej. Očistenú koreňovú zeleninu (petržlen, mrkvu, zeler) nakrájame na menšie kúsky a vložíme do hrnca. Osolíme, okoreníme, pridáme na jemno nasekanú cibuľu a restujeme.
Do očistenej sviečkovej urobíme nožom otvory, do ktorých vložíme menšie kúsky slaniny. Mäso zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine restovať.
Bobkové listy, celé čierne a nové korenie vložíme do čajového sitka alebo zabalíme do gázy.
Keď je mäso opečené, primiešame na drobno nasekané strúčiky cesnaku, horčicu a cukor.
Po pár minútach pridáme zabalené koreniny, zalejeme vodou, dochutíme soľou, korením a pod pokrievkou dusíme do mäkka 2 – 3 hodiny. Podľa potreby môžeme prilievať vodu.
Uvarené mäso spolu s koreninami vyberieme na tanier. Omáčku rozmixujeme, prilejeme smotanu a ak je omáčka príliš hustá, tak aj mlieko. Na miernom ohni krátko prehrejeme a dochutíme citrónovou šťavou.
Kysnutá knedľa
V menšej miske zmiešaním cukru, rozdrobeného droždia, 40 g hladkej múky a 200 ml teplého mlieka pripravíme kvások. Necháme ho približne 10 minút na teplom mieste napučať.
V robotovi zmiešame obe zvyšné múky, soľ a pripravený kvások. Postupne podľa potreby prilievame asi 100 ml mlieka.
Tip: Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Ak je cesto príliš riedke alebo husté, môžeme po trochách pridávať múku alebo mlieko.
Cesto pomúčenými rukami našponuje, vrátime naspäť do misky, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste približne polhodinu kysnúť.
Cesto rozdelíme na 3 časti (počet záleží od veľkosti parného hrnca), z ktorých vypracujeme knedle. Posypeme ich múkou, prikryjeme utierkou a necháme 5 minút kysnúť.
V parnom hrnci necháme zovrieť vodu a sito pokvapkáme olejom, aby sa knedle neprilepovali. Každú knedľu naparujeme pod pokrievkou asi 10 minút, v závislosti od veľkosti. Hotovú ju poprepichujeme špáradlom a potrieme olejom.
Servírovanie
Sviečkovú nakrájame na plátky a servírujeme s knedľou a omáčkou.
Tip: Môžeme dozdobiť nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou alebo lyžicou kompótových brusníc.