Brioška s jahodami a so šľahačkou
Keď sa v kuchyni stretnú dva talenty, vznikajú len samé dobroty. Pozrite si postup, ako si aj vy doma môžete pripraviť vynikajúcu briošku s jahodami a so šľahačkou podľa prípravy Veroniky a Marcela Ihnačáka.
Suroviny
Briošky
- 500 g hladkej múky Belbake + na posypanie
- 40 g čerstvého droždia
- 200 ml mlieka Pilos
- 2 žĺtky
- 2 vajcia
- štipka soli Kania
- 60 g kryštálového cukru Belbake
- 160 g masla Pilos
Na potretie
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli Kania
Krém
- 250 g mascarpone Milbona
- 50 g práškového cukru Belbake
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
Ešte budeme potrebovať
- 500 g jahôd
- 200 g jahodového džemu Maribel
- 80 g práškového cukru Belbake na posypanie
- čerstvá mäta
Potrebujeme
- kuchynský robot s nadstavcom hák, ručný šľahač, cukrárske vrecko bez špičky
POSTUP
Briošky
V robote s nadstavcom hák vymiesime múku, droždie, teplé mlieko, žĺtky a vajcia. Po približne 5 minútach miesenia pridáme štipku soli, cukor a maslo. Opäť premiesime, vytvarujeme bochník, ktorý pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť približne 1 hodinu.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 16 častí a vytvarujeme z nich bochníky.
Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte približne 20 minút podkysnúť. Pred pečením briošky potrieme zmiešaným žĺtkom, vajcom a štipkou soli.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút.
Briošky necháme úplne vychladnúť.
Krém
Mascarpone vyšľaháme s práškovým cukrom a smotanou na šľahanie. Krémom naplníme cukrárske vrecko.
Briošku rozkrojíme, na spodnú časť natrieme džem, pridáme krém a štvrtinky jahôd.
Servírovanie
Briošky s jahodami a šľahačkou posypeme práškovým cukrom a ozdobíme lístkami mäty.