
Marhuľové gule
Suroviny
Cesto
- 300 g zemiakov
- štipka soli Kania
- 2 vajcia
- 250 g tučného tvarohu Pilos
- 150 g pšeničnej krupice Belbake
- 150 g hrubej múky Belbake
Knedličky
- 500 g marhúľ
- kôra z 1 citróna
- Tuzemský Um podľa chuti
- 20 g vanilínového cukru Belbake
Posýpka
- 2 lyžice masla Pilos
- 300 g strúhanky Belbake
- kryštálový cukor Belbake podľa chuti
- škorica mletá Kania podľa chuti
Marhuľový rozvar
- 500 g marhúľ
- 100 g kryštálového Belbake
- 30 ml Tuzemského Umu
Ešte budeme potrebovať
- tvaroh tvrdý na strúhanie Pilos
- práškový cukor Belbake
- čerstvá mäta
Potrebujeme
hrniec, panvica, misa, valček, lis na zemiaky, škrabka
POSTUP
Cesto
Deň vopred pripravíme zemiaky. Celé zemiaky aj so šupkou umyjeme, vložíme do hrnca a varíme podľa veľkosti cca 15 minút domäkka. Scedíme, necháme vychladnúť a ošúpeme. Druhý deň zemiaky prepasírujeme cez lis na zemiaky, osolíme, v mise zmiešame s vajcami, tvarohom a dôkladne premiešame. Prisypeme krupicu a hrubú múku, premiešame, preložíme na pracovnú plochu a vypracujeme cesto.
Knedličky
Z cesta vytvarujeme valček, odrežeme potrebné množstvo cesta a zabalíme do neho odkôstkované marhule.
Tip: Pokiaľ máte väčšie marhule, použite do každej knedličky iba polovičku, menšie marhule môžete použiť celé.
V hrnci privedieme vodu k varu, ochutíme kôrou z citróna, tuzemským Umom a vanilínovým cukrom. Do vody vložíme knedličky a varíme podľa veľkosti 8 – 10 minút.
Posýpka
Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme strúhanku s cukrom a škoricou. Po uvarení obalíme knedličky v tejto zmesi.
Marhuľový rozvar
Marhule, cukor a um v hrnci rozvaríme na konzistenciu podobnú džemu.
Tip: Ak máte tvrdšie marhule, pridajte trochu vody, aby sa lepšie rozvarili.
Servírovanie
Marhuľové knedličky obalené v strúhanke podávame s marhuľovým rozvarom, strúhaným tvarohom, posypeme práškovým cukrom a dozdobíme čerstvou mätou..