Segedínsky guláš
- 800 g bravčových kociek na guláš
- rastlinný olej Promienna
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- 1,5 l bravčového vývaru
- 10 guľôčok nového korenia Mikado
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 3 bobkové listy Mikado
- 300 g kyslej kapusty Chira
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 4 lyžice kyslej smotany Pilos
Potrebujeme
- plátno
- niť
- metličku na šľahanie
- sitko
Postup
V hrnci na rozpálenom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu dosklovita. Pridáme nakrájaný cesnak a restujeme dozlatista. Umyté a osušené kocky mäsa osolíme, okoreníme, pridáme do hrnca a krátko opečieme zo všetkých strán. Potom mäso posypeme mletou sladkou paprikou a iba krátko orestujeme, aby sa paprika nespálila a nezhorkla. Mäso podlejeme vývarom a do hrnca pridáme v plátne zabalené guľôčky nového a celého čierneho korenia a bobkové listy. Privedieme k varu a pod pokrievkou dusíme takmer domäkka. Potom k mäsu pridáme nakrájanú scedenú kyslú kapustu a dusíme domäkka 15 – 20 minút.
V miske dohladka vymiešame smotanu s múkou. Pripravenou zmesou mäso zahustíme a varíme ešte asi 15 minút. Podľa chuti môžeme segedínsky guláš dochutiť cukrom alebo šťavou z kyslej kapusty.
Servírovanie
Segedínsky guláš servírujeme v hlbokom tanieri ozdobený lyžicou kyslej smotany. Ako príloha sa hodí žemľová knedľa alebo špecle.