Cremeschnitt - Pudingová torta z lístkového cesta
Domáce lístkové cesto
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 200 g hladkej múky Belbake
- 2 lyžičky soli Belbake
- 450 g masla Pilos
- 140 ml studenej vody
Krém
- 2 plátky želatíny Belbake
- 300 ml mlieka Pilos
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilkový struk Belbake
- 3 žĺtky
- 20 g Zlatý klas
- 360 ml smotany na šľahanie Pilos (30%)
Ešte budeme potrebovať
- 140 g medu Maribel
- práškový cukor Belbake
Postup
POTREBUJEME
- potravinovú fóliu
- valček
- 2 rovnaké veľké plechy
- papier na pečenie
- štetec na potieranie
- metličku
- šľahací mixér
- stierku
- cukrárske vrecko s hladkou špičkou
- železné paličky
Domáce lístkové cesto pripravíme podľa receptu na Koláčiky z domáceho lístkového cesta
Korpus
Domáce lístkové cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na dva tenké obdĺžniky vo veľkosti plechu. Položíme ich na dva plechy vystlané papierom na pečenie a popicháme vidličkou. Každý prikryjeme ďalším plechom a pečieme pri 200 °C. Po 10 minútach dáme dole vrchné plechy, cesto potrieme medom rozmiešaným s trochou vody a dopekáme, kým skaramelizuje.
Upečené cestá necháme vychladnúť a potom z nich podľa misky alebo formy ostrým nožom vyrežeme 4 rovnako veľké kruhy. Na tortu budeme potrebovať len 3, ale keďže cesto je krehké, 1 kruh je do rezervy. Zvyšné cesto rozmrvíme a odložíme na záverečné zdobenie.
Krém
Želatínu dáme napučať do studenej vody. Do kastróla dáme zohrievať mlieko s polovicou cukru. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a tupou stranou noža z neho vyškriabeme zrniečka. Zrniečka aj struk pridáme do mlieka. V miske metličkou ručne do hladka vymiešame žĺtky s druhou polovicou cukru a Zlatým klasom. Keď sa cukor rozpustí a mlieko takmer vrie, dáme ho dole z ohňa a opatrne prilejeme vaječnú zmes.
Tip: Najskôr prilejeme malé množstvo horúceho mlieka do vaječnej zmesi, aby sa vyrovnali teploty a vajíčka sa nezrazili, až potom prelejeme vaječnú zmes do mlieka.
Za stáleho miešania varíme 3 minúty. Uvarený krém odstavíme z ohňa a vyberieme z neho vanilkový struk. Primiešame napučanú a vyžmýkanú želatínu. Prelejeme do misky a necháme najprv pri izbovej teplote vychladnúť, potom vložíme do chladničky.
Tip: Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila kožka.
Vychladnutý krém rozmiešame mixérom dohladka. Stierkou ručne primiešame vyšľahanú šľahačku a krém naplníme do cukrárskeho vrecka.
Torta
Na spodný korpus nanesieme vrstvu krému, prikryjeme druhým korpusom, nanesieme krém a prikryjeme vrchným korpusom. Okraje obsypeme rozmrveným lístkovým cestom a vrch posypeme práškovým cukrom. Železné paličky nahrejeme a do cukru vypálime ozdobný vzor.