Citrónový chlebík
Citrónová plnka (lemon curd)
- 2 vajíčka
- 5 lyžíc práškového cukru Belbake
- šťava z 2 citrónov
- 50 g zmäknutého masla Pilos
Cesto
- 3 vajíčka
- 125 g práškového cukru Belbake
- 50 ml rastlinného oleja Promienna
- 250 g hladkej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- kôra z 2 citrónov
Sirup
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 20 ml citrónovej šťavy
Poleva
- 3 lyžice práškového cukru Belbake
- šťava z citróna
Potrebujeme
- metličku
- šľahací mixér
- potravinovú fóliu
- sitko
- formu na pečenie s rozmermi 30 cm x 10 cm
Plnka
Celé vajíčka s cukrom zmiešame ručne dohladka. Potom primiešame citrónovú šťavu. Zmes povaríme vo vodnom kúpeli za stáleho miešania do zhustnutia. Krém necháme mierne vychladnúť. Do vlažného krému pridáme zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Vychladnutý krém vylejeme na potravinovú fóliu, vytvarujeme podľa rozmerov formy na pečenie a dáme úplne zmraziť do mrazničky.
Cesto
Vajíčka s cukrom vymiešame do peny. Pri nižších otáčkach prilejeme olej. Po častiach ručne primiešame preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vymiešame hladké cesto. Na záver primiešame nastrúhanú citrónovú kôru. Do formy vytretej olejom a vysypanej múkou nalejeme 2/3 cesta. Naň položíme zamrznutú plnku a zalejeme zvyšným cestom. Pečieme 40 minút pri teplote 180 °C.
Sirup
V citrónovej šťave necháme rozpustiť cukor a povaríme, kým začne jemne hnednúť. Sirupom zalejeme upečený, ešte teplý chlebík.
Poleva
Z práškového cukru a šťavy z citróna pripravíme polevu, ktorou dozdobíme vychladnutý chlebík.