Jahodové rezy à la karpatka
Suroviny
Odpaľované cesto
- 130 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 130 ml vody
- 20 g kryštálového cukru Belbake
- 1 lyžička soli Kania
- 100 g masla Pilos
- 160 g hladkej múky Belbake
- 5 vajec
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva Belbake
Krém
- 80 g hladkej múky Belbake
- 80 g Zlatého klasu
- 700 ml mlieka Pilos (3,5 %)
- 2 žĺtky
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilínový cukor Belbake
- 250 g masla Pilos
- 500 g čerstvých jahôd
Servírovanie
- 50 g práškového cukru Belbake
Potrebujeme
- robot s nadstavcom lopatka a metlička, cukrárske vrecko, papier na pečenie, dve hlbšie formy na pečenie s rozmerom 22 × 30 cm, potravinársku fóliu
POSTUP
Odpaľované cesto
V hrnci spolu varíme mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo. Keď sa maslo roztopí a zmes vrie, prisypeme múku a za stáleho miešania cesto odpaľujeme 2 – 3 minúty, kým sa spojí. Horúce ho preložíme do robota s lopatkovým nadstavcom a za stáleho miešania necháme vychladnúť. Potom postupne po jednom primiešavame vajcia izbovej teploty a nakoniec aj kypriaci prášok.
Cestom naplníme cukrárske vrecko bez špičky a odstrihneme malý otvor. Rovnomerne ho v pásoch nanesieme do oboch foriem vystlaných papierom na pečenie.
Tip: Aby sa nám papier neposúval, môžeme ho o dno prichytiť kúskom cesta.
Cesto ešte lyžicou rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 20 minút dozlatista.
Tip: Rúru počas pečenia neotvárame. Pri odpaľovanom ceste je vlhkosť, ktorá sa z neho odparuje, kľúčová. Správne upečené cesto zhnedne aj v jeho prasklinách. Po dopečení môžeme nechať dôjsť v pootvorenej rúre.
Krém
V miske rozmiešame múku, Zlatý klas, 100 ml mlieka a žĺtky dohladka.
Zvyšných 600 ml mlieka s kryštálovým a vanilínovým cukrom necháme zovrieť.
Do žĺtkovej zmesi prilejeme trochu horúceho mlieka, aby sa vyrovnali teploty a krém sa nezrazil. Premiešame, zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hotový ho prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny. Postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý rozmiešaný puding.
Umyté jahody nakrájame na menšie kúsky, ktoré zľahka zapracujeme do krému.
Na jeden korpus vo forme rovnomerne nanesieme krém. Na vrch preklopíme druhý korpus, stiahneme papier a mierne popritláčame. Koláč necháme tuhnúť v chladničke aspoň 3 hodiny. Potom ho preklopíme, stiahneme papier a posypeme práškovým cukrom. Karpatku krájame nožom namočeným do horúcej vody.