Medové rezy s orechovou grilážou
Cesto
- 50 g medu
- 100 g masla Pilos
- 150 g práškového cukru Belbake
- 2 vajíčka
- 450 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička sódy bikarbóny
Griláž
- 120 g kryštálového cukru Belbake
- 150 g masla Pilos
- 100 g medu
- 300 g vlašských orechov Alesto
Krém
- 500 ml plnotučného mlieka Pilos
- 100 g trstinového cukru Belbake
- 60 g Zlatého klasu
- 4 žĺtky
- 250 g studeného masla Pilos
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka a metlička
- stierku
- potravinovú fóliu
- sekací mixér
- valček
- okrúhly ráfik alebo formu s priemerom 28 cm
- papier na pečenie
- 3 veľké plechy
- metličku
Čas tuhnutia
- ideálne cez noc
Cesto
V hrnci na miernom ohni rozpustíme med s maslom a práškovým cukrom. Zmes prelejeme do misky a necháme asi 15 minút vychladnúť. Potom v robote najprv primiešame vajíčka a potom aj múku so sódou. Vymiesené cesto zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke.
Griláž
V hlbokom hrnci skaramelizujeme cukor. Opatrne primiešame maslo (dávame pozor, zmes napení). Prilejeme med, prisypeme nahrubo nasekané orechy, dôkladne premiešame a mimo tepelného zdroja necháme vychladnúť.
Odpočinuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú z nich premiesime, na pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme do tvaru kruhu, pomocou okrúhlej formy vyrežeme presný kruh a presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Jeden z kruhov potrieme pripravenou grilážou a spolu s ostatnými pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť na plechoch.
Krém
Mlieko necháme zovrieť v hrnci. Medzitým cukor vymiešame so Zlatým klasom a žĺtkami dohladka. Do zmesi prilejeme trochu teplého mlieka a premiešame. Následne zmes vlejeme naspäť do hrnca so zvyšným mliekom a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Hotový ho prelejeme do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Puding rozmiešame do hladka a maslo do peny. K pene postupne po lyžiciach prišľaháme puding.
Na plát rozotrieme polovicu krému, prikryjeme druhým plátom a nanesieme zvyšný krém. Na vrch položíme plát s grilážou a necháme stuhnúť v chladničke ideálne cez noc.