Dusený králik s omáčkou z dijonskej horčice
- 600 g králičích dielov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 3 lyžice dijonskej horčice Duc De Coeur
- hladká múka (na pomúčenie)
- olivový olej Italiamo
- 1 cibuľa
- 3 bobkové listy Mikado
- 3 vetvičky čerstvého rozmarínu
- 200 ml suchého bieleho vína
- 250 ml králičieho vývaru
- 2 lyžice kyslej smotany Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
- 1 cuketa
- 1 francúzska bageta
- 1 strúčik cesnaku
Potrebujeme
- hlbokú panvicu alebo hrniec s pokrievkou
Postup
Dusený králik
Králika umyjeme, očistíme a vykostíme. Kosti použijeme na prípravu vývaru. Mäso nakrájame na rovnako veľké kúsky. Osolíme a okoreníme. Králičie mäso zo všetkých strán potrieme 2 lyžicami dijonskej horčice, pomúčime a opečieme na rozpálenej panvici na olivovom oleji dozlatista. Mäso vyberieme na tanier. Do výpeku na panvicu prilejeme trochu olivového oleja. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, bobkové listy a lístky z 2 vetvičiek rozmarínu. Podlejeme suchým bielym vínom a chvíľu povaríme. Potom prilejeme vývar a privedieme do varu. Mäso vrátime na panvicu do omáčky, osolíme a okoreníme. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 15 - 20 minút na miernom ohni domäkka. Dochutíme 1 lyžicou dijonskej horčice. Plameň stíšime a primiešame 2 lyžice kyslej smotany. Na záver pridáme hrsť nahrubo nasekanej petržlenovej vňate a odstavíme zo sporáka.
Príloha
Cuketu umyjeme, osušíme a konce odstránime. Rozrežeme ju na štvrtiny. Z každej časti vyrežeme alebo lyžicou vydlabeme jadierka a dužinu nakrájame na prúžky. Bagetu nakrájame na plátky a opečieme z oboch strán na troche olivového oleja dozlatista. Posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. V tej istej panvici na troche olivového oleja opečieme zo všetkých strán aj na prúžky nakrájanú cuketu. Ochutíme roztlačeným strúčkom cesnaku, lístkami rozmarínu, soľou a korením.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme dusené králičie mäso a prelejeme omáčkou z dijonskej horčice. Podávame s opečenou cuketou a chrumkavou bagetou.