Vyprážaný kapor s pečenou zeleninou a cesnakovo-zemiakovou majonézou
Zelenina
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 100 g petržlenu
- 100 g tekvice Hokkaido
- olivový olej Primadonna
- 2 vetvičky rozmarínu
- 5 vetvičiek tymianu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Majonéza
- 100 g varených zemiakov
- 3 žĺtky
- 2 strúčiky cesnaku
- ½ lyžice plnotučnej horčice Kania
- ½ lyžice dijonskej horčice Kania
- 2 lyžice octu
- 100 ml vody
- 100 ml olivového oleja Primadonna
Kapor
- 600 g filety z kapra
- 180 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 13 g kypriaceho prášku Belbake
- 200 ml suchého bieleho vína
- repkový olej Vita D'or
- petržlenová vňať (na ozdobu)
Potrebujeme
alobal, mixér, papierové utierky
POSTUP
Zelenina
Mrkvu, zeler, petržlen a tekvicu očistíme, pokvapkáme olejom, posypeme lístkami rozmarínu a tymianu (môžeme použiť i celé vetvičky), podlejeme vodou, osolíme a okoreníme. Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi hodinu.
Majonéza
Do mixéra vložíme uvarené a ošúpané zemiaky, žĺtky, nasekaný cesnak, obe horčice, ocot, soľ, korenie a trochu vody. Rozmixujeme najemno a v priebehu postupne prilievame olivový olej.
Kapor
Filety z kapra nakrájame na hranolčeky.
Z hladkej múky, vajec, kypriaceho prášku, soli a vína, ktoré prilievame postupne, pripravíme redšie cesto. Kapra osolíme, okoreníme a obalíme v cestíčku. Necháme stiecť a vyprážame v rozpálenom oleji dozlatista. Potom ich položíme na papierové utierky, aby sme odsali prebytočný tuk a znovu zľahka osolíme.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pečenej zeleniny s vyprážaným kaprom. Ozdobíme na oleji krátko smaženou petržlenovou vňaťou. Zemiakovo-cesnakovú majonézu podávame v samostatnej miske.