7
15
Kysnutý veľkonočný koláč

Kysnutý veľkonočný koláč

2 h 0 m
20 porcií

Cesto

  • ½ kocky droždia (21 g)
  • 340 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 615 g polohrubej múky Belbake
  • 8 g vanilínového cukru Belbake
  • 110 g masla Pilos
  • 50 g kryštálového cukru Belbake
  • štipka soli Belbake
  • 1 vajíčko

Maková náplň

  • 400 g mletého maku Belbake
  • 200 g práškového cukru Belbake
  • kôra z 1 citróna
  • 3 rozdrvené klinčeky Belbake
  • 180 ‒ 200 ml plnotučného mlieka Pilos

Orechová náplň

  • 320 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 180 g práškového cukru Belbake
  • ½ lyžičky mletej škorice Mikado
  • 60 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 60 g sušených hrozienok Belbake
  • 30 ml tuzemáku Alliance

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Belbake

Postup

POTREBUJEME

  • mixér s miesiacim hákom
  • valček
  • veľký plech
  • papier na pečenie

 

Z droždia, 80 ml teplého mlieka, 15 g múky a vanilínového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť.

Tip: Kvások nemusí byť úplne nakysnutý, stačí počkať, kým sa aktivuje droždie, aby bolo cesto aj po upečení tenké.

Zvyšné mlieko, maslo a cukor ohrejeme v hrnci, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Do mixéra nasypeme múku a soľ, pridáme vajíčko, pripravený kvások a vlažné mlieko s rozpusteným maslom a cukrom. Krátko premiesime, aby sme vypracovali hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.

Medzitým pripravíme náplne. Obe rovnakým spôsobom – suché ingrediencie zalejeme horúcim mliekom. Do orechovej náplne na záver pridáme hrozienka namočené v tuzemáku. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime. Kúsok cesta odložíme, budeme ho potrebovať na záver. Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme ich na tenko do tvaru obdĺžnika a každý potrieme inou náplňou.

Tip: Okraje necháme voľné, aby náplň nevytekala.

Záviny spletieme a vytvarujeme veniec. Popicháme vidličkou, aby pri pečení nepraskal. Spoj prekryjeme rozvaľkaným kúskom cesta, ktoré sme si predtým odložili. Veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a žĺtkom so štipkou soli. Pečieme pri 200 °C približne 20 minút dozlatista.

Tip: Tento typ cesta už nedávame druhýkrát podkysnúť, aby cesto zostalo tenké.

Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • M
    Monika
    02. apríl 2021, 20:19

    Dnes som koláč robila a je skvelý 🙂 Makovú plnku som však urobila iba z 300g maku a tomu som prispôsobila aj ostatné suroviny (z 400g by jej bolo už dosť veľa).

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      08. apríl 2021, 09:25

      Dobrý deň, ďakujeme za pochvalu receptu a tip ohľadom plnky. Prajeme Vám krásny deň!

      Odpovedať
  • S
    Simona Mutňanská
    23. december 2020, 15:19

    Fantastický koláč , od kedy ho Veronika piekla v telke , pečiem ho pravidelne a nie len na veľkú noc .

    Odpovedať
    • Kuchyňa Lidla
      26. december 2020, 12:06

      Dobrý deň, teší nás, že Vám recept poslúži aj mimo Veľkej noci. :-) Prajeme pekné sviatky.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    17. apríl 2018, 18:51

    Nie je tam toho maku a orechov nejako veľa??? Keď si spočítam orechy a mak, tak je ho viac ako múky?? Aj vo videu nedáva Veronika všetku náplň.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    07. apríl 2018, 15:31

    Ahojte. Môže sa dať miesto maku aj iná náplň. U nás mak nie je v obľube.

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    28. marec 2018, 00:35

    vyskúšam

    Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko, čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nakúpiš v našom online shope na Lidl.sk.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať