Kysnutý veľkonočný koláč
Cesto
- ½ kocky droždia (21 g)
- 340 ml plnotučného mlieka Pilos
- 615 g polohrubej múky Belbake
- 8 g vanilínového cukru Belbake
- 110 g masla Pilos
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- štipka soli Belbake
- 1 vajíčko
Maková náplň
- 400 g mletého maku Belbake
- 200 g práškového cukru Belbake
- kôra z 1 citróna
- 3 rozdrvené klinčeky Belbake
- 180 ‒ 200 ml plnotučného mlieka Pilos
Orechová náplň
- 320 g mletých vlašských orechov Alesto
- 180 g práškového cukru Belbake
- ½ lyžičky mletej škorice Mikado
- 60 ml plnotučného mlieka Pilos
- 60 g sušených hrozienok Belbake
- 30 ml tuzemáku Alliance
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Postup
POTREBUJEME
- mixér s miesiacim hákom
- valček
- veľký plech
- papier na pečenie
Z droždia, 80 ml teplého mlieka, 15 g múky a vanilínového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť.
Tip: Kvások nemusí byť úplne nakysnutý, stačí počkať, kým sa aktivuje droždie, aby bolo cesto aj po upečení tenké.
Zvyšné mlieko, maslo a cukor ohrejeme v hrnci, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Do mixéra nasypeme múku a soľ, pridáme vajíčko, pripravený kvások a vlažné mlieko s rozpusteným maslom a cukrom. Krátko premiesime, aby sme vypracovali hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.
Medzitým pripravíme náplne. Obe rovnakým spôsobom – suché ingrediencie zalejeme horúcim mliekom. Do orechovej náplne na záver pridáme hrozienka namočené v tuzemáku. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime. Kúsok cesta odložíme, budeme ho potrebovať na záver. Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme ich na tenko do tvaru obdĺžnika a každý potrieme inou náplňou.
Tip: Okraje necháme voľné, aby náplň nevytekala.
Záviny spletieme a vytvarujeme veniec. Popicháme vidličkou, aby pri pečení nepraskal. Spoj prekryjeme rozvaľkaným kúskom cesta, ktoré sme si predtým odložili. Veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a žĺtkom so štipkou soli. Pečieme pri 200 °C približne 20 minút dozlatista.
Tip: Tento typ cesta už nedávame druhýkrát podkysnúť, aby cesto zostalo tenké.
Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.