7
14
Kysnutý veľkonočný koláč
Pre spustenie videa musíte akceptovať marketingové cookies .

Kysnutý veľkonočný koláč

2 h 0 m
20 porcií

Cesto

  • ½ kocky droždia (21 g)
  • 340 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 615 g polohrubej múky Castello
  • 8 g vanilínového cukru Castello
  • 110 g masla Pilos
  • 50 g kryštálového cukru Castello
  • štipka soli Castello
  • 1 vajíčko

Maková náplň

  • 400 g mletého maku Castello
  • 200 g práškového cukru Castello
  • kôra z 1 citróna
  • 3 rozdrvené klinčeky Belbake
  • 180 ‒ 200 ml plnotučného mlieka Pilos

Orechová náplň

  • 320 g mletých vlašských orechov Alesto
  • 180 g práškového cukru Castello
  • ½ lyžičky mletej škorice Mikado
  • 60 ml plnotučného mlieka Pilos
  • 60 g sušených hrozienok Belbake
  • 30 ml tuzemáku Alliance

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Castello

Postup

POTREBUJEME

  • mixér s miesiacim hákom
  • valček
  • veľký plech
  • papier na pečenie

 

Z droždia, 80 ml teplého mlieka, 15 g múky a vanilínového cukru pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť.

Tip: Kvások nemusí byť úplne nakysnutý, stačí počkať, kým sa aktivuje droždie, aby bolo cesto aj po upečení tenké.

Zvyšné mlieko, maslo a cukor ohrejeme v hrnci, kým sa maslo a cukor nerozpustia. Do mixéra nasypeme múku a soľ, pridáme vajíčko, pripravený kvások a vlažné mlieko s rozpusteným maslom a cukrom. Krátko premiesime, aby sme vypracovali hladké cesto, ktoré sa odliepa od stien misky. Necháme na teplom mieste kysnúť približne 45 minút.

Medzitým pripravíme náplne. Obe rovnakým spôsobom – suché ingrediencie zalejeme horúcim mliekom. Do orechovej náplne na záver pridáme hrozienka namočené v tuzemáku. Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rukami krátko prehnietime. Kúsok cesta odložíme, budeme ho potrebovať na záver. Cesto rozdelíme na dve polovice. Rozvaľkáme ich na tenko do tvaru obdĺžnika a každý potrieme inou náplňou.

Tip: Okraje necháme voľné, aby náplň nevytekala.

Záviny spletieme a vytvarujeme veniec. Popicháme vidličkou, aby pri pečení nepraskal. Spoj prekryjeme rozvaľkaným kúskom cesta, ktoré sme si predtým odložili. Veniec potrieme rozšľahaným vajíčkom a žĺtkom so štipkou soli. Pečieme pri 200 °C približne 20 minút dozlatista.

Tip: Tento typ cesta už nedávame druhýkrát podkysnúť, aby cesto zostalo tenké.

Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať