Jablkový mrežovník
Cesto
- 270 g hladkej múky Belbake
- 100 g mletých mandlí Belbake
- 100 g práškového cukru Belbake
- 5 g mletej škorice Kania
- 5 g soli Belbake
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 130 g studeného masla Pilos
- kôra z 1 citróna
- 2 vajíčka
- 20 ml tuzemáku Alliance
Plnka
- 10 jabĺk
- šťava z 1 citróna
- 40 g škoricového cukru
- 300 g džemu z čiernych ríbezlí Maribel
Ešte budeme potrebovať
- 1 vajíčko
- štipka soli Belbake
- 50 g práškového cukru Belbake
POSTUP
POTREBUJEME
- robot s nadstavcom lopatka
- strúhadlo
- potravinársku fóliu
- valček
- plech s rozmermi 27 x 23 cm
- stierku
Cesto
Sypké ingrediencie zmiešame, pridáme maslo a v mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Potom pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vajíčka a tuzemák a miešame, kým sa cesto spojí. Cesto zabalíme do fólie a necháme aspoň 1 hodinu odležať v chladničke.
Plnka
Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubo, pokvapkáme šťavou z citróna, ochutíme cukrom a poriadne premiešame. Stuhnuté cesto rozdelíme na polovice. Jednu polovicu rozvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti formy. Prebytočné okraje zrežeme, cestom vystelieme dno formy a poprepichujeme vidličkou. Predpečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 10 minút. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme a nakrájame na asi 2 cm široké pásy, ktoré dáme stuhnúť do chladničky, aby sa s nimi ľahšie pracovalo. Predpečené vychladnuté cesto najprv potrieme džemom, potom navrstvíme nastrúhané jablká a zarovnáme. Pásy cesta uložíme v tvare mriežky. Potrieme vajíčkom zmiešaným so štipkou soli a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 25 minút.
Servírovanie
Jablkový mrežovník servírujeme posypaný práškovým cukrom.