Karamelový flan s vanilkovou crumble sušienkou
Vanilková crumble sušienka
- 130 g hladkej múky Belbake
- 1 lyžička soli Belbake
- 1 vanilkový struk
- 125 g kryštálového cukru Belbake
- 125 g masla Pilos
Flan
- 200 g kryštálového cukru Belbake
- 20 g roztopeného maslo Pilos
- 350 ml mlieka Pilos
- 3 vajíčka
Karamelová ozdoba
- 120 g kryštálového cukru Belbake
Postup
POTREBUJEME
- sitko
- mixér s nadstavcom metlička
- potravinovú fóliu
- plech na pečenie
- papier na pečenie
- keramické misky
- metličku na šľahanie
Vanilková crumble sušienka
Múku preosejeme do misky a pridáme soľ. Vanilkový struk pozdĺžne rozrežeme a špičkou noža opatrne vyškriabeme zrniečka. Zmiešame ich s cukrom a prisypeme do misky. Pridáme aj maslo nakrájané na kocky a suroviny spojíme na mrveničku. Necháme odležať v chladničke aspoň 30 minút.
Potom cesto nasypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 15 minút dozlatista. Upečené cesto necháme vychladnúť a potom ho rozdrvíme rukami.
Tip: Cesto môžeme na plech naniesť nerovnomerne, bude sa drviť, takže na tvare nezáleží.
Karamelový flan
Na panvici necháme skaramelizovať 140 g cukru. Medzitým vytrieme boky misiek roztopeným maslom a dáme stuhnúť do chladničky. Hotový karamel nanesieme na dno pripravených misiek a necháme pri izbovej teplote stuhnúť. Mlieko nalejeme do kastróla a necháme zovrieť. Medzitým ručne vyšľaháme vajíčka so zvyšným cukrom. Horúce mlieko postupne za stáleho šľahania prilejeme k vajíčkam. Zmes potom nalejeme do misiek s karamelom. Uložíme ich na hlbší plech, do ktorého nalejeme vriacu vodu do ¾ výšky misiek. Pečieme zhruba 35 – 45 minút pri teplote 130 °C.
Servírovanie
Po vychladnutí nožom opatrne uvoľníme okraje misky a krém vyklopíme na tanier. Dezert dozdobíme rozdrvenou vanilkovou sušienkou a karamelovou ozdobou.