Kuracia polievka so zeleninou
- 1,5 l vody
- 2 mrkvy
- ¼ zeleru
- 2 petržleny
- 2 cibule
- 3 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok nového korenia Kania
- 15 guľôčok čierneho korenia Kania
- 2 kuracie stehná
- soľ Belbake
- 200 g zemiakov
- 50 g delikatesnej slaniny Dulano
- 1 lyžica masla Pilos
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g stonkového zeleru
- 3 lyžice hladkej múky Belbake
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 % tuku)
- štipka ostrej mletej papriky Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 100 g sterilizovanej kukurice Freshona
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lahôdková cibuľka
POSTUP
POTREBUJEME
- kovové sitko
- metličku
- papierové utierky
Do hrnce nalejeme vodu, pridáme očistenú a na veľké kusy nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvy, zeler a petržleny), 1 cibuľu aj so šupkou prekrojenú na polovice, divoké korenie (bobkové listy, nové a celé čierne korenie), kuracie stehná a soľ. Varíme asi 2 hodiny. Približne v polovici času varenia pridáme i ošúpané zemiaky. Vývar scedíme pomocou kovového sitka, zemiaky a mäso opatrne preložíme na tanier.
Slaninu nakrájame na rezance. V hrnci s kúskom masla ju opečieme a potom preložíme na papierovú utierku. Vypečený tuk necháme v hrnci, pridáme najemno nakrájanú cibuľu, cesnak na plátky, stonkový zeler na kocky a múku. Krátko restujeme. Potom podlejeme 1,2 l vývaru, ktorý prilievame po malých dávkach a hneď metličkou rozmiešavame, aby sa netvorili hrudky. Necháme prevariť, zjemníme smotanou, ochutíme ostrou paprikou, soľou a mletým čiernym korením. Do polievky pridáme kukuricu, nakrájané varené zemiaky, vykostené mäso a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Kuraciu polievku podávame v hlbokom tanieri posypanú lahôdkovou cibuľkou, vypraženou slaninou a podľa chuti i štipkou ostrej papriky.