Pečené bravčové stehno s kyslou kapustou
Bravčové stehno
- 2 cibule
- 1 celý cesnak
- 5 bobkových listov Mikado
- 600 g bravčového stehna bez kosti vcelku
- soľ Belbake
- celá rasca Mikado
- bravčový vývar (na podliatie)
- 1/2 lyžice hladkej múky Belbake
Kyslá kapusta
- 1 lyžica bravčovej masti Pikok
- 50 g anglickej slaniny Pikok
- 1 cibuľa
- celá rasca Mikado
- 400 g kyslej kapusty Freshona
- 1 menší zemiak
Zemiakové ňoky
- 300 g zemiakov
- 1 vajíčko
- 100 g hrubej múky Belbake
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 1 cibuľa
- 1 lyžica čerstvej petržlenovej vňate
Viedenská cibuľka
- 1 cibuľa
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- 1 lyžička sladkej mletej papriky Mikado
- rastlinný olej Vita D'or
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- lis na zemiaky
- strúhadlo
- kovové sitko
Bravčové stehno
Zapekaciu misu vyložíme cibuľou nakrájanou na rezance, olúpanými strúčikmi cesnaku nakrájanými na plátky a bobkovými listami. Potom pridáme mäso, ktoré ochutíme soľou a rascou. Podlejeme vývarom, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rozohriatej rúre na 160 °C domäkka 2 - 2,5 hodiny. Tesne pred dokončením odokryjeme a dopečieme.
Kyslá kapusta
V panvici roztopíme masť a orestujeme slaninu nakrájanú na rezance spolu s najemno nasekanou cibuľou a rascou. Pridáme kapustu aj s trochou šťavy a surový nahrubo nastrúhaný ošúpaný zemiak. Dusíme pod pokrievkou na miernom plameni za občasného miešania približne 30 minút. Tesne pred dokončením pridáme soľ podľa chuti.
Zemiakové ňoky
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka. Scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme (alebo najemno nastrúhame) do misky. Pridáme soľ, vajíčko a hrubú múku. Zamiešame a z cesta vypracujeme ňoky. Cesto je potrebné vypracovať rýchlo, aby príliš nezmäklo. Takto pripravené ňoky varíme v osolenej vriacej vode asi 3 – 4 minúty.
V rozohriatej panvici s roztopenou masťou orestujeme cibuľu nakrájanú najemno dosklovita. Pridáme ňoky, ktoré sme práve vybrali z vriacej vody, posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame.
Viedenská cibuľka
Cibuľu nakrájame na kolieska, obalíme v zmesi hladkej múky a mletej papriky a usmažíme v rozohriatom hrnci s olejom. Smažíme na miernom ohni za občasného miešania, aby sa kolieska cibule nezlepili. Dozlatista usmaženú cibuľu preložíme na papierové utierky, aby sme sa zbavili prebytočného tuku.
Servírovanie
Hotové mäso vyberieme z misy a zvyšný tuk zahustíme hladkou múkou. Tuk krátko povaríme, precedíme, prípadne i prepasírujeme. Nakrájané mäso podávame s kapustou a zemiakovými ňoky. Jedlo prelejeme výpekom a dochutíme viedenskou cibuľkou.